Advert

Welcoming 2012

Cepat sungguh masa berlalu...tau2 dah smp hujung tahun...lagi 2 hari sebelum tirai 2011 berlabuh...byk suka duka, benda manis pahit yang jadi sepanjang tahun ni....tapi perlu kita ingat ada hikmah atas sume yg jadi...moga apa yang berlaku sepanjang 2011 dapat aku jadikan iktibar dan teladan....

Syukur cos we have another chance to get it right....

Holiday - Glory Beach Resort

Phew...sangat syok banyak giles cuti bulan ni...tp pada pak majikan, sah2 hati panas cos office asyik tutup je...last weekend akhirnya aku gi gak bercuti...haha, nape plak AKHIR nya kan...iyela, aku ni mmg sangat2 jarang nak gi bercuti bagai...byk sgt halangannya...ini pun last minute punya planning...so bila last minute, ditambah plak ngan cuti krismas, ko imagine la cmne nak book hotel sume....survey punya survey, akhirnya dapat gak la kat Glory Beach Resort PD....diorg pun amik kesempatan la charge mahal, tapi lantak jela...bukan senang en.hubby nak bawak bercuti....gi 1 hari jek tp enjoy gak la cos bawak budak2 kan...bila diorg hepi of course kita pun seronok....

To me, GBR ni ok gak la cos konsep apartment, kalo pegi family ramai2 bestla...ada pool yg bleh tahan besar lagi....syok gak la....ko layanla 2-3 gambar kat bawah ni...

Hall - Sampai plak rajin dia nk mengemas...

Yusra dah mula kesejukan

Dtg plak Santa Claus n konco2 dia menyanyi lagu Krismas n kasi gula2

Dah puas mandi pool, jalan2 di tepi pantai plaks

Risau Juga Nak Join Christmas Party...Ishh

Kami 1 office dpt invitation utk join christmas party..actually organised by another director punya company sbb kat office yg lagi satu tu most of them are Chinese...kalo ikut tahun2 lepas, kitorg just join utk tukar hadiah dgn makan sahaja.....utk hadiah tu pun sbb diminta oleh mereka......then aku terpikir plak apa hukum dia sebenarnya...iyela, being in the multiracial company mesti kita akan ikut sekali meraikan hari2 perayaan yg lain.....mcm kami 1 office takdela beriya sgt....just join mkn sbb pasti mmg halal (indon cleaner yg masak) pastu sbb big boss yg suruh join....tapi takdela smp pakai costume n join activities yg diorg buat semua...tapi aku rasa mana2 company mesti ada je sambutan perayaan camni utk staff...  


Actually mmg tak bleh kita raikan Christmas ni cos ia perayaan agama...macam kita mengiyakan ape yg mereka anuti....tapi untuk menjaga keharmonian sesebuah masyarakat, perlu juga kita menunjukkan muka kiranya dijemput, tapi tak perlu la berlebih-lebihan cm perayaan kita plak...untuk lebih lanjut baik la korang baca sendri kat bicara muslim atau halaqah.

P/s: Aku risau gak kalo2 salah kasi info...hehe

Batu Belah Batu Bertangkup


Batu belah batu bertangkup.....
Makan lah aku, telan lah aku....
Aku kempunan nak makan STEAMBOAT......

huhuhu~~~~~
 

 P/s: Utk lebih emosi, sila nyanyi ikut version Mak Neng.....

Workaholic ke Aku?

Ko pernah tak mimpi bekerja....aku ni kerap gak la mimpi buat kerja....bukan takat keje skang ni je, time kat opis2 sebelum ni pun sama.....even time keje kilang dulu pun sama...aku siap bermimpi sambil tangan bergerak buat keje...skang ni plak mimpi dah buat benda yang plan nak buat esok...

Kerja...kerja...awat la ko masuk dalam mimpi aku?

P/s: Aku workaholic? wakakaka...workaholic kebenda kalo pukul 6 sharp aku cabut!!

Problem Parking

Tadi pagi time nk start kete gi keje, ada plak org yang bleh kata bangang parking kereta kat laluan org keluar masuk.....aku tak tau ape motif dia parking cmtu tapi nasib baik tak mengganggu laluan aku...

Kalo duduk rumah cm aku ni, mmg sah2 tak bleh lari dari masalah parking.....org block kete la, main parking kat mana dia suka la...iyelah, 1 pangsapuri tu ada 17 tingkat, 1 tingkat ada 10 rumah dan kalo 1 rumah ada 2 kete, mana nak cukup tempat parking.....tapi besenya org yang tau pikir ni, bila tau dia block kete org, dia akan turunkan handbrek..so that bila org nak keluar, dia bleh tolak je....tapi yang tak tau pikir n selfish ni, bleh buat org lain panas...kalo dah hon tapi tak jalan gak, tu yang abis kete bercalar tu.....

Tapi bukan aku buat yea, org lain yg buat........

Bukan Senang nak Senang

Tadi tgh on the way nak gi keje, aku lalu la kat kawasan kilang papan ke ape ntah...kebetulan time tu tgh bunyi loceng utk masuk keje rasanya...sbb bila aku tgk jam, kul 8...tetiba teringat cite time sekolah2 dulu...

Aku ni bukan dari family senang...so time sekolah, asal cuti panjang sket, aku cari keje....keje restoran, keje kilang....so merasa gak la aku keje kat kilang jepun...diorg ni sgt berdisiplin.....kalo duduk tak leh bersandar, kena duduk tegak je...kena serius buat keje, xleh main2.....pagi2 lepas loceng berbunyi, ada perhimpunan utk baca ikrar bagai....aku pun merasa gak la keje shift....time shift malam tu, aku rasa cm nk pengsan....tak larat gile nak tahan mata yg mengantuk.....tapi ujung bulan lebat laa....jgn main2..hahahha

Time cuti kat U plak, keje kat seafood restaurant....tp kalo bln pose letihnya yaa amat smp sempat minum je utk berbuka....time raya bos kasi hamper besar sorg satu...hepi gile...tp yg aku nyampah bila keje kat tmpt public ni bila jmp org yg kita kenal....kalo kilang, at least org tak nmpk...aku bukan malu ke ape, tapi cukup menyumpah kalo terserempak ngan bekas member2 sekolah...diorg siap pandang sinis sbb aku keje restoran...jadi pelayan plak tu...hina betul diorg pandang......ada plak yg siap2 buat tak kenal....sakit hati tak?

Aku pun penah keje kat kilang rokok, mamak stall...sume aku buat utk bantu family aku dapatkan duit utk aku ke sekolah...dan aku bangga sbb aku masih boleh sambung study smp aku berjaya dpt keje bagus cm sekarang ni.....alhamdulillah......

Bila kita di atas, jgn lupa mcm mana kita time kat bawah dulu.....

Bola Punya Gile..

Bahang kemenangan masih terasa....seriusly aku happy giles tgk final bola Sukan Sea malam tadi....yang tak best nya layan bola sorang...hubby plak outstation...dok la aku dpn tv sorang2 sambil anak2 sibuk main toy...asal aku menjerit jek, berlari masing2 peluk aku...terkejut sbb ibu dia meroyan...hahaha...

Aku ni mmg dari dulu lagi kalo tgk bola, aku punya feel sama cm aku yg main atau aku yg jadi coach....berdebar jgn kira...dok menjerit tak yah tanya cmne...asal org nak sepak bola masuk ke gol, kakiku sama menendang....time sepakan penalti tu, aku dah tak senang duduk, kejap berdiri, kejap duduk, kejap aku melompat....dh sebijik cam rakan sepasukan diorg.....sbb tu aku malas nak gi stadium, huduh sangat org tgk perangai aku...huhu....
Sumber pic: Harian Metro

Agak2 aku sorang ke yang cmni...ke ko sama cam aku?? kekekeke

Plus One

There's nothing more that I want to say...

Just thanks Allah for the blessing, for all loves, and for giving me a chance to wake up alive, another day.....

Happy Birthday to me...

Dugaan...Dugaan

Pheww...huru hara hidup aku lately...aku tgh ade babysitting problem...all this while, mentua yang jaga anak2....tapi sekarang ni bila mentua xsihat, aku jadi tunggang langgang sebab kena uruskan anak2 dan keje...

Cite nya gini....baru2 ni mak mentua aku jatuh sakit, tak bleh bernafas, pening2 kepala....seminggu lebih kat hospital...bila dh discharge pun, masih belum pulih lagi....every morning mesti sakit kepala smp tak bleh bgn....so nak tak nak aku terpaksa fikir jalan utk cari org jaga anak2 aku....before ni, ade aunty yg bleh diminta tolong tapi dia plak baru buka kedai...aku plak dh abis annual leave...di sini la bermulanya headache yg ku alami...huhu

Hari tu terpaksa import mak aku jaga anak2....nasib baik dia cuti kejap drpd jaga anak abg aku.....adelah dalam seminggu time mak mentua aku ade kat wad....bila dah discharge, mak aku pun nak balik rumah dia...since aku tak tau nak anta anak2 kat mana, terpaksa request kat boss unpaid leave dlm sebulan...tp nasib baik boss aku baik, dia suruh je aku keje dari rumah....tak yah amik cuti, mlm2 bila anak2 aku dh tido aku bleh buat keje...tp aku kena lari2 gak cos aku kena gi client's office gak....terpaksa tinggalkan anak2...aku pun usaha la carik nursery...trial run dulu, tgk anak2 aku bleh dok kat nursery tak....aku anta time aku kena gi client's office je.....

Aku cakap ko, aku punyala sebak tak hengat masa 1st day tinggalkan anak2 kat nursery...bukan ape, diorg tak pernah dok ngan org lain selain family dari kecik....dahla dgn mcm2 cite buruk kita dengar pasal nursery ni...risau nye la aku...aku siap pesan kat yusra, suruh jaga adik dia baik2....aku terpaksa berharap dan percaya si yusra, yang umurnya 3 thn tu utk tengok2 kan adik dia.....ko imagine laa...

Ada gak mak aku offer anta anak2 aku kat Klang  tinggal ngan dia, hujung minggu aku amik...tp aku tak sanggup....tak pernah aku berjauhan cmtu ngan anak aku...apela rasanya drpd hidup bz dgn anak2 tetiba balik keje rumah kosong....sungguh aku tak mampu.........

Maybe kalo nursery ni ok, aku akan anta anak2 aku dgn diorg ni terus....tapi aku tak mampu plak nak bayar nursery...takpela, terpaksa diusahakan....worse comes to worst, i have to quit my job to take care of my own kids....kalo prob diri, aku bleh elak2...kalo dah melibatkan anak, aku tak mampu nak ngelat....

Bahana Tak Kenal Jiran

Ni aku nak cite sket kejadian yang sedikit ngeri...hehe ngeri la sangat

Last Saturday, cam bese kalo tak balik kg, aku busy kat umah....time tu dalam pukul 6 lebih, almost 7pm la....en.husband takde kat umah, tinggal aku dan anak2 je....aku pun gi la angkat kain kat luar umah....fyi, aku ni dok umah flat so dekat sgt la ngan jiran sebelah....time tgh angkat kain, terjengket2 sbb aku ni pendek, aku dengar jiran sebelah bukak gate nak keluar umah...siap tutup gate la...aku just pandang ngan ujung mata je sbb aku perasan jiran yg keluar tu lelaki.....

Tetiba aku dengar dia sebut " hi sayang"....sayup2 jek....aku buat dunno la ingatkan dia ckp dgn org lain....tapi aku pikir balik, aku nampak dia sorg je keluar, so aku toleh la..rupa-rupanya lelaki tu tgh berdiri pandang aku smbil ckp lagi sekali 'hi sayang'......ko gile?? aku lagi la buat dunno, last2 dia blah.......

Balik en.husband, aku cite la then dia dah berasap2 telinga dengar....jeles la tu...lagipun ko nak cari nahas ke bersayang-sayang ngan bini org? Then mula la dia cm inspektor polis tanya, yang mana satu, muka camne, umur agak2 berapa...dahla aku ni dgn jiran Cina sebelah tu takat senyum2 kambing jek, takde plak aku siasat salah silah keluarga dia.....anak dia ade berapa, lelaki ke pompuan....last2 kitorg buat kesimpulan, maybe lelaki miang tu just sedara2 jiran aku ni......

Sekali tgh2 malam dalam kul 12, dengar kecoh2 kat luar umah..then baru dpt tau rupanya lelaki miang tu pencuri....abis umah jiran aku ni bersepah2 kena punggah, monitor komputer kena angkut, cash tak sure ade ke tak......erkk, terkedu aku kejap....yg tegur aku petang tadi tu pencuri rupa-rupanya.....nasib baik dia tak marathon plak masuk kat umah aku, dahla tinggal aku dan anak2 jek......

Conclusion cite pendek aku ni, Ini la bahananya kalo tak kenal jiran-jiran, family dgn pencuri pun aku tak dapat bezakan....huhuhu

Kek COklat Kukus

hahahaha.....bangga sungguh saya dgn diri sendiri....last saturday I buat kek coklat dan the result is MENJADI....yeay!!!!!

Harusla aku ni bangga...3rd time buat baru jadi...sebelum ni, kek x jadi la...topping ntah hape2 ntah....kali ni berjaya plak...kemain syok....




Ok, aku mengaku rupa tak cantik sgt...tapi slowly aku akan memperbaiki kekurangan yg ade k...kalo ko rasa ko nak try ikut resepi aku, sila salin or copy paste......muahahahaha

Bahan-bahan

2 cawan gula
1 cawan susu cair
3 biji telur
2 cwn tepung gandum
1 cawan koko
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh bikarbonat
1 cawan air panas..


Cara2
Gula, telur dan susu dipukul sehingga kembang
Kemudian masukkan tepung, koko, bikarbonat n baking powder yg telah diayak
Dicampurkan telur tadi dan gaul hingga sebati
Dah sebati baru masukkan air panas
Loyang di alas dgn kertas minyak dan kemudian sapukan majerin
Kukus 1 jam


Chocolate Topping

Bahan2:
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn serbuk koko
1 sudu besar majerin/butter
sedikit air masak (incase pekat sangatlah)


Cara2:
  1. Masak ke semua bahan atas api kecil.
  2. Tambah air jika terlalu pekat hingga dapat consistency yang dikehendaki.
  3. Tuangkan ke atas kek yang disejukkan tadi.
  4. Hiaskan dengan manik2/coklat urai/seangkatan.

How to be a SuperMom?

Aku letih la pas kawen dan ade anak 2 ni...kat opis, penat buat keje yg melambak2, kena gi client's office lagi, ade appointment lagik....kat umah plak buat housechores, uruskan anak2, uruskan en. husband, weekend nak masak plak....kadang2 rasa cm takde daya dah....aku bukan nak complain k....just nak minta pendapat uols, supermom di luar sana....camne ye mummy2 ni uruskan semuanya sekali? uols ade makan ubat kuat ke, ke uols ade cara yg lebih systematic....cite sket.........

Bertembung Lori

Aku kan kalo tgh drive, mesti teringat satu cite lawak nie.....

Tgh drive, tetiba ade benda kt dlm kete yang mengalihkan pandangan ko sekejap drpd jalan raya...bila ko tgk balik depan, tetiba ko nampak ade kete atau lori nk bertembung ngan ko....tp rupa-rupanya kete atau lori tu kena towing....kekeke

Ko paham maksud aku? Aku cuba google pic tp tak jumpa atau aku yang tak pandai cari....Ko pernah kena?

Update on Miscarriage

Semuanya dah berakhir...aku baru discharge dari hospital petang tadi....pagi khamis tu update blog, then tiba2 jadi hal....konon2 nak isi leave form so bukak la mc yang dapat from doc,rupa-rupanya aku dapat mc for 3 days...memang balik jumpa gynae, otak blank....xde pun rasa nak tgk mc ke appointment card ke...iyelah, hati tgh rawan....then bila tau gitu, aku pun call la husband just utk inform aku nak settlekan payroll then terus balik...tapi tak sempat nak sambung buat keje, aku rasa macam air keluar....gi check rupanya mmg byk air smp basah panty and pad...masyaAllah.......

Aku pun tak sure air ketuban ke ape...terus call gynae nak minta pendapat....then masuk toilet tetiba keluar plak cam daging, adala rupa separuh drpd hati ayam yang belum masak tu..terus terpikir, ya Allah anak aku.....darah dah byk keluar...mula la airmata aku meleleh..aku sempat amik fetus tu simpan utk tunjuk kat doc....kelam kabut jadinya ofis....makin lama makin sakit plak pinggang cam nak bersalin.....call husband minta dia amik cos aku xpercaya aku bleh drive....lagipun tak nak susahkan budak2 ofis....panty mmg dah basah ngan darah, x sampai 5 min, kena salin pad.....nak duduk betul2 atas kerusi pun xbleh takut berdarah plak.....

Sampai hospital, terus jadi emergency case....diorg terus keluarkan clots yang katanya banyak tanpa masuk OT...sakitnye lah.....bila dah keluarkan semua, rupanya plasenta masih belum keluar dan dah ada bukaan dalam 1cm...so doc decide kena masukkan aku ke wad due to incomplete miscarriage....utk cuci......lagipun aku mmg banyak bleeding n according to the doc, byk bleeding sbb tak keluar abis.....aku kena scan bawah, kena cucuk ngan ubat utk kecut kan rahim..bila baring kat katil, perasaan berbaur-baur....org lain sakit tapi anak di sebelah...aku plak just merasa sakit tu semua tapi baby takde......nak kecutkan rahim pun kena inject abb takde baby utk breastfeed....bila semua org bersengkang mata anak menangis, aku gak melihat dari jauh...pejam mata dan tido....

Alhamdulillah, dekat2 nak cuci, check lagi sekali rahim dah clear...rasa nya plasenta keluar ngan darah sekali....darah pun dah tak banyak yg keluar lepas tu.....so doc ckp tak payah cuci dan ptg tadi aku dah boleh balik..ngeri gak bila org kata kalo lepas cuci sakitnya cm lepas keluar baby...aku pun xsure betul ke tak tapi skang aku tak rasa ape...just darah je keluar cm period...

Aku cuba motivate diri, aku dah ade baby pun utk dijaga...yusra dan sayra...aku akan cuba jaga sebaik mungkin.....mungkin skang bukan rezeki aku, maybe next time.....i try to be strong for those who love me...aku pun tak nak diorg tgk aku sedih...even bila jadi cmni, masing2 dok salahkan diri sendiri kata penyebab aku tension smp gugur.....but to me sume nya start dari diri aku jugak, kenapala mula2 aku cam berbelah bagi bila dpt tahu kehadiran baby dlm rahim aku dulu....ntahla, nmpknye itu dugaan utk aku...and i learn my lesson now....

Ia Hadir Tanpa Diduga, Ia Pergi Tak Dikhabar Berita

Aku masih bersedih.....semalam pagi2 bila pergi toilet, aku tengok panty berdarah cm period...aku dah tak tentu arah...inform husband dan dalam kul 11pagi lepas husband balik appointment ngan client, kami gi jumpa gynae....

Kalau ikut kiraan, skang aku dah 12 weeks.....tapi bila scan doc kata size baby 9 weeks and with no heart beat....Ya Allah, tuhan je yang tahu perasaan aku time tu.....aku dah tak dpt menahan airmata ni dari terus mengalir....drpd scan tu patutnya baby berkembang ke atas tapi my baby tak menunjukkan perkembangan tapi lembik ke bawah.....doc tanya kalo2 aku pernah terjatuh or makan ape2 recently...but i said no, never....


pic of my lil' baby
Then doc kata takde harapan, it happens sometimes without knowing why...kuasa Allah....sedihnya aku...tapi bila husband insists nak tgk dalam seminggu ni, doc kasi ubat hormon utk galakkan perkembangan baby....then jumpa dia balik after a week...kalo sama juga, then we have to let it go......................

Yusra nampak aku nangis2 masa doc cek perut...dia sibuk tanya adik kenapa ibu, baby kenapa? doc cakap ape? nak tgk gambar adik...sayu nye la hati ni....ni la rupanya maksud tersirat...aku pernah mimpi keguguran masa sayra kat hospital..dan bila kira2, that was at 9 weeks of pregnancy....nauzubillah

Beraya Di Hospital

Korang masih dalam mood beraya? aku plak kat spital...sesapa yg follow mesti tau cite ni...tapi kali ni si adik plak...hurmm

Actually dari sebelum raya lagi badan sayra dah mula panas2 sket pastu selesema....tapi since ade pcm kat umah, kasi je....alih2 makin lama makin teruk, muka plak keluar ruam merah2 yang banyak, badan pun lembik gile...so pas balik keje isnin lepas terus gi A&E kat Tawakal.....seperti diduga, kena admit.....then bermula la kehidupan ku di hospital plak....

Doc kata kena virus infection and maybe kena chicken pox gak, tapi yang jenis kecik2...cian nya la si sayra ni...lemah je, susu pun tak nak minum...so kena drip la....kena amik darah, buat x-ray, kena pakai nebulizer utk cairkan kahak dia...menjerit2 menangis tak nak, bila kena paksa gak meleleh-leleh airmata dia sambil pandang aku ni.......sayu nye hatiku tengok...

Tak tau la berapa lama lagi kat sini...doc kata maybe take some times..sayra pun dah mula x selesa kena pakai drip...asik nak cabut je sambil tolak machine tu....everytime nurse masuk je dia dh mula menangis.....tido pun asik nak aku peluk je.....asal angkat sket letak kat bantal, merengek....


Aku ni baru sehari keje sebab last week mmg the whole week cuti raya...ni plak ntah seminggu dua...agak2 aku ni tunggu time kena buang je kot sbb asik cuti je....hhuuhu....nasibla kan...inilah pengorbanan seorang ibu...tolong doakan anakkku cepat sembuh ya....

Selamat Hari Raya Kawan-Kawan!!

wah wah wah...makin syok feeling menjelang raya ni...tak gitu? kekeke

Esok hari last aku bekerja sebab next week for the whole week aku cuti raya...manyak syok oo...so far shopping raya baru ala kadar cos dok menunggu duit gaji......tapi malam ni insyaAllah aku nak gi shopping lagi....kalo tanya persiapan raya, memang sume sederhana...aku ni bukan la jenis nak minta sume baru tiap2 tahun...tapi baju anak2 harus la beli baru....kalo takat aku and husband, tak kisah sgt......kuih muih sume beli..hehe...bukan tak pandai buat just tau tak sempat nak buat....insyaAllah first week of raya aku akan buat open house sket, alaa ni pun sempena besday sayra esok..dah masuk setahun dah kecik tu....kawan2 yang baca blog ni jemputla yea, kalo nak dtg kasitau...nanti aku kasi address...

So dikesempatan ini izinkan saya mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua....mana terkasar bahasa, tercerca, terlaser,  tersentap kat mana2 bila baca entry aku yang lepas2 tu, minta mahap banyak2...tidaklah ia disengajakan...uols yang balik kampung tu drive safely, jangan ingat nak cepat sampai je, ingatla mereka yang tersayang......moga uols semua happy berhari raya bersama family ok.....maaf zahir batin.....



Tradisi Mengirim Kad Raya

Banyak dapat kad raya? aku, sekeping pun tak merasa...last 2 years ade gak dapat sekeping...hehe...sekarang sume org wish guna virtual card....senang, tak payah pikir cari kad raya and stamp....

Kalo ingat kenangan zaman2 berkirim kad raya ni, syok weii.....lagi seronok time kumpul2 sume kad raya tu, siap kira berapa dapat tahun ni...of course lagi byk lagi best.........ada kad raya gambar ketupat, gambar masjid, gambar bunga2-an, gambar kucing pun ade, agak2 lawak sket yang gambar kartun.....


pic: Google

Pastu bila dah kumpul banyak2, time raya pikir cmne nak gantung kad raya plak...kalo bleh nak gantung sume, biar org tau berapa byk aku dapat kad raya tahun tu....aku ingat lagi, gaya aku gantung kad, ade yang aku gantung benang, then sangkut kan kad raya atas benang tu...ade yang aku dok gantung kat pokok bunga hiasan dlm rumah....ade gak yang tampal je kat dinding umah...pergh nostalgia abisss.....

Jangan lupa plak pantun2 yang diselitkan sekali kad dalam kad mahupun atas envelope,

"pecah kaca, pecah gelas....sudah baca harap balas"

Haaa yang nila pantun paling glemer...haha...yang paling best plak time tulis kad raya mesti kita akan tulis gini,

"baju raya dah siap? saya dah siap...kasut raya dah beli? owh saya belum lagi...puasa penuh ke tahun ni?"

Bila tradisi mengirim kad raya ni dah makin berkurangan, aku terpikir gak, agak2 anak2 kita sok merasa tak benda2 gini...of course aku pun silap gak tak mengajar....bila dah besar2 ni makin malas plak nak menulis kad -kad raya bagai......lagipun tak berapa seronok nak kasi kad raya, zaman sekolah2 dulu best la...ramai secret admirer.......wahhhh statement tak tahan....larikkkk

15 Hari Sudah Berlalu

Alhamdulillah...sudah 15 hari kita berpuasa...minta2 dah bleh dgr lagu raya hari ni...hehe

p/s: maafla, aku ni mmg excited sket nak dgr lagu raya...kdg2 besok nak pose, dah sibuk mula nk dengar lagu raya...yg pasti camnila aku dari kecik membawak ke besar ni haaa...hihi..jgn marah

Ia Hadir Tanpa Diduga

Cewahh, title tak bleh blah ek....

Anyway, memang kuasa Allah takde sape dapat menolak kan...proudly announce that I'm expecting a third child...

Memang tak sangka, in fact takde planning pun to have another baby dalam masa terdekat ni...sayra bulan ni dah setahun, so kira ok gak la kalo time dah dapat adik nanti....aku memula dah syak bila lambat period dalam 3-4 hari cos aku tahu mmg aku jenis period tetap every month...memula cam frust sket, sbb tak expect pun nak pregnant lagi...kalo bleh aku nak dua2 anak besar sket, financial ok sket baru la nak tambah lagi...tapi sapela kita untuk menghalang ketentuan Allah....He knows everything.....

Slowly aku cuba pikir positive....so sekarang baru 5 weeks, so insyaAllah bulan Apr next year, bertambah la ahli keluarga kami......Alhamdulillah.........

Updates: Timbal Balik Malaysia vs Singapura

Actually aku tgh excited...tak sabar nak balik ptg ni nak layan bola Piala Dunia, Malaysia vs Singapura...Harimau vs Singa....aummmm!!! hahaha

Moga malam ni menjanjikan aksi yang hebat.....

Updates:
Aku masih bersedih sbb Malaysia kalah dgn agregat
6-4...frust giler aku...xde mood nak mandi, xde mood nak buat ape pon....dahla Singapore main cam *TutTTTT*....geram betul.....Malaysia pun pertahanan teruk...aku tak tahu sbb mmg defend teruk ke atau sbb Singapore memang bagus.....letih aku layan bola malam tadi...dgn feeling yang berbagai2, rasa nak sesak nafas, sakit jantung, stress sume ade laa.......anak2 yang ngantuk aku biar je bergolek2 depan TV, tunggu habis bola baru bawak gi masuk bilik...hehe

Salam Ramadhan

Phew, malas gile nak berblogging lately...lagipun takde cerita menarik nak di share kan....

By the way, selamat menyambut Ramadhan untuk semua...aku serius tiap kali Ramadhan mesti hepi, tak sabar2..rasa syok sgt....maybe berkat bulan Ramadhan tu sendiri....moga kita sama2 dapat menjalani ibadah berpuasa dgn tenang dan ikhlas....moga kita lebih diberkati di bulan yang mulia ini....

Coret-coret Weekend Lepas


Salam Isnin….lama betul aku menyepi kan...

Weekend lepas kecoh pasal Bersih, so ari sabtu aku dok umah jek.....kemas umah, cuci cadar, masak…oh ye, aku masak nasi tomato ngan ayam merah…nak resepi bleh refer kat blog kak Lieza ni….overall husband kata ok……gambar xingat nak snap...dah licin baru teringat...hihi

Ari ahad plak syok sket sbb aku join gathering rakan2 sepermainan gi Air Terjun Kalumpang…keluar rumah around 8.30am, menunggu plak yg lain2 tiba dari klang kat sg buloh….ada dalam 8 kereta join dgn family masing2….Jauh gak nk gi Kalumpang ni, dekat kul 11 baru sampai…overall memang happy la dpt lepak ramai2…




Always Think Positive!

Haaa, aku dah jumpa respon dari Ustazah Nor Bahyah pasal Sepah ni yang dipetik daripada Harian Metro....

<<  “Saya berfikiran positif pada kumpulan Sepah, sekurang-kurangnya ajukan mereka memberikan peringatan yang baik sebagaimana saya menyampaikan dakwah kepada orang lain walaupun ia hanya di atas pentas,” katanya yang dihubungi semalam.

Menurutnya, tidak menjadi kesalahan meniru gaya pendakwah asalkan ia mengandungi mesej membina yang boleh mengajak manusia ke arah kebaikan.

“Perkara paling saya suka apabila Jep menyebut perkataan Cakar Harimau yang pernah disebut saya sekitar 2004. Walaupun ia sudah lama, ia masih diingati dan saya berpendapat artis turut mengikuti perkembangan pendakwah,” katanya.>>

Untuk lebih faham, sila klik cerita ni..........

Agak-agak Boleh Tak?

Agak-agak ape jadi kalo para isteri gantung tugas barang sehari dua...no masak..no jaga anak...no kemas rumah atau buat sume housechores...kita kasi para suami plak amik alih

Agak-agak rumah jadi cmni tak?


Agak-agak pinggan mangkuk bercuci tak?
Agak-agak para suami akan jadi cute camni tak dgn anak2?





Sepah is the Winner

Aku masih teringat2 pasal final Maharaja Lawak last Friday...memang terhibur...kemain syok layan 1 family

Of course sume dah tahu Sepah is the Winner....pada aku, aku suke lawak Sepah...Jozan plak kalo ikut ranking memang bleh menang...tp malam tu, lawak first round sgt kureng.....Sepah plak memang dua2 round diorg hit.....tp Nabil yang paling best cos dia sorang jek dah dapat RM150k....

Aku perasan ramai gak artis yang datang support....tapi kan best kalo ML ada lagi....tiap2 minggu aku dapat berhibur ngan lawak2 diorg ni....



p/s: agak2 Ustazah Siti Nor Bahyah marah tak ngan Sepah ni.....kikiki

Kalau Dah Mamai.....

Aku rasa pagi2 dah buat lawak bangang untuk diri sendiri

Cam bese, bgn pagi2, aku settle kan ape yg patut sket dan terus pegi mandi....sambil2 tu mata melilau, pikiran menerawang memerhati segenap penjuru toilet...kan dah nak month end...aku nak tengok2 la barang ape yg dah abis...ape yang bleh beli utk stok sebulan....sambil tu tangan laju je amik berus gigi nak gosok gigi...tapi aku rasa kelat2 plak....aku dok telek2 la berus gigi tu...dah berapa bulan ek aku guna? rasa2 dah kena ganti baru ni...bleh masuk dalam list bulan ni....aku sambung gosok lagi...tapi apsal makin kelat ni....ishhhhh

Tetiba aku teringat...apekah?

Laaaaa, rupanya tadi aku bukan nye amik ubat gigi.....aku letak pencuci muka daaa kat berus.....patutla kelat semacam.....




                    OR



* Awat la teruk bonar mamai aku pagi ni???

Selfish ke Aku?

Aku sedih plak hari ni..actually dari malam tadi........

Semalam Yusra tak nak ikut balik..kata nak tido umah nenek dia...tu pun sebab cousin dia tido situ..to me, aku tak kisah kalo sekali sekala..ni makin kerap plak....bila aku paksa2 balik, mentua aku plak bising kata bukan tido umah org lain....

Aku plak bukan nak jauhkan anak aku drpd sesapa tp aku prefer anak ikut aku balik...lagipun mentua aku dah jaga dari awal pagi...so aku nak kasi chance diorg rest...aku pun dapat jumpa, borak2 ngan anak2 aku tu time dah balik keje je...tu pun drpd kul 7mlm smp 12 mlm jek....itupun kadang2 aku bz buat housechores so sket je masa spent ngan diorg...

Lagipun drpd kecik memang aku xbiasakan anak2 aku jauh dari kami....ke hulur ke hilir mengangkut anak...aku tau ade gak parents yg time nak shopping ke ape tinggal anak kasi org tua jaga, maybe sbb risau leceh atau maybe nak pegi kejap je...aku plak xpenah, aku xkira susah cmne pun, aku tak kan tinggalkan anak2...even ade sekali time anniversary yang kedua kot, aku ngan husband plan nk tgk wayang pastu candle lite dinner sekali...so tinggalkan la Yusra sbb dia kecik lagi takut buat hal dlm panggung nanti..tp baru beberapa langkah keluar umah, aku patah balik amik anak aku...x sampai ati aku tgk dia kena tinggal....

Bila dah anak 2 ni pun sama...ku angkut jugak kemana pergi dua2 anak aku tu...tp bila mlm tadi Yusra tak nak tido umah, aku jadi sedih gile.....aku nak time aku tido laki n anak2 aku ade depan mata aku...bgn tido aku nmpk tiga2 dalam bilik tu...aku x bleh tgk kurang satu pun, rasa incomplete....

Bengkak2 mata aku nangis bila balik umah...boleh? Ntah cmne gamaknya kalo anak aku dh kawin nanti...mesti sedih gile aku tengok diorg keluar rumah ikut laki dia kan?

Batu Dalam Hidung

Kalo korg yang pernah baca pasal entry hidung ni mesti tau kot, ni ade cerita sambungan lepas Yusra besar sket:

Ibu : Kakak, tak nak la asik korek hidung je...kotor la sayang
Anak : Ni...dalam idung banyak batu..............

Lawak of the Day_090611

JAKARTA: Seorang pakar sakit puan di sini semalam menyifatkan perbuatan penyanyi dangdut, Dewi Persik melakukan pembedahan selaput dara untuk mengembalikan keperawanannya sebagai sia-sia saja.
Pakar berkenaan, Doktor Boyke berkata tindakan Dewi Persik atau lebih dikenali dengan nama Depe dan digelar Goyang Gergaji itu hanya satu pembaziran.

“Apa yang hendak dilakukannya jika setakat ingin menyambung semula selaput daranya agar berdarah kelak. “Semua orang sudah tahu dia pernah berkahwin. Selaput dara barunya itu tidak bermakna. Hanya membazirkan wang saja. “Jika dia pernah melalui waktu kelam seperti melakukan seks bebas atau selaput daranya pecah kerana kecelakaan atau dia perkosa sehingga terpaksa melakukan pembedahan, itu boleh diterima akal,” kata Boyke ketika ditemui di Jakarta.

Depe sebelum ini berkata, dia melakukan pembedahan itu kerana mahu menghindari zina dan untuk kepuasan bakal semuanya kelak.                                              
Sumber: Harian Metro                              
                                                               


p/s: hadoiyaii, ini macam pun buleh kaa??

Macaroon

Semalam ada member kasi macaroon...korang tau ape binatang tu? kalo korg tau, maknanya aku la yg ketinggalan zaman...kekekeke..sebelum ni sume org dok sibuk buat cupcakes, skang ni time macaroon plak tgh menular....cantik la, tomey je...tapi series aku tak tahan nak makan...manis gileee...sama la ngan cupcakes tu....


Manusia semakin Binatang

Aku tgh sedih ni....aku baca berita hari ni...sayu nya hati bila baca tentang bayi dicampak dari tingkat lima flat di Sentul....berkecai kepala baby tu...ditambah plak pasal baby mati sebab mak bapak dia yg ade sakit mental lupa nak kasi susu, so disyaki mati kelaparan....ya Allah sedihnya hati aku...serius beb!

Aku tak pasti aku sedih sbb aku pun ade anak yg masih baby ke, sbb naluri keibuan ke, atau sebab peri kemanusiaan yang masih wujud dalam diri aku ni...sekarang ni cerita makin bukan2...kadang2 cam benda kita tak terpikir langsung, tapi org berani buat......

Eee aku nak nangis la...sedih nyaaa...korang tgkla gmbar yg aku cilok dari sini

Parent is the First Teacher...Setuju?

Ibu     : Yusra, tido! dah malam ni....cube tgk pukul berapa dah tu?
Yusra : ok, utaa tido...gud nite ibu!
Ibu     : k, gud nite sayang....

Tetiba terdengar sayup2...

Yusra  : mickey mouse, tido! tenok dah pukul berapa tuuu? (sambil babab patung en.mickey mouse)

Wanita Busy ke?

Hadoiyaiii...aku takde idea langsung nak buat entry...ditambah plak dgn kebusy-an yg memanjang....

Tapi bila aku fikir2, kuat betul seseorg yg bergelar wanita ni kan.....walaupun org kata perempuan ni lemah, tapi aku setuju dgn ungkapan tangan yang menghayun buaian bisa menggegarkan dunia...

Aku tak nak cite pasal org la...aku sendiri rasa cm sejak beranak pinak ni aku makin gagah perkasa...pagi2 kul 6 dah bangun....mandi2, solat subuh, masak air, kemas la umah sket2, bancuh susu anak, pastu kang bila dah kejutkan sume bangun, menghantar anak gi umah mentua plak..pastu terus gi keje...sampai ops besela busy ngan keje opis...oh ye, kalo anak aku dah start sekolah cmne plak

Balik kang pas amik anak, mencekik, kelam kabut nak balik umah plak...tu pun nasib baik aku xyah masak, makan je umah mentua....kang smp umah menggelupur nak siapkan anak2 tukar baju malam, kang si kecik tu merengek nak tido, nak cuci kain, nak sidai, nak lipat.....kalo x sempat iron baju byk2 time weekend nak kena iron plak...nak cuci cawan ke ape ke yg patut atas singki tu...perghhhh aku rasa kelam kabut idup aku ari2...time weekend konon2 waktu utk berehat, tapi xde maknanye...time weekend la boleh buat byk keje, cuci cadar, mop lantai, masak..........

Aku tak tau kawan2 yang lain, hidup dia sebusy aku ke...tapi aku rasa kalo ko dok sendiri, pastu takde plak maid...gerenti sebusy aku...aku takde la nak merungut, just nak kongsi ape yg busy sgt dalam idup aku...tv pun jarang2 aku layan...ikut time la...tido jgn cite la, xyah la ko mimpi nak tido 8 jam sehari....mlm2 kang nak kena buat susu anak, anak nangis mengigau ke ape...yg bapak nye elok je tido...smp aku terpikir kadang2 tangisan anak dia tgh2 malam jadi cm lagu dodoi dia tido jek...hehe

Ape pun aku tau kita memang gagah perkasa...sbb tu aku nak wish

"wa salute lu Beb!!!!"

Susu Terakhir Buat Si Kecil

Sempena Hari Ibu, meh aku nak share cite kat bawah ni sket...dedicated khas utk para ibu di luar sana...

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi mungkin pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...

Betapa besarnya kasih sayang seorang ibu walaupun ketika berada di hujung nyawa tetapi masih sempat menyusukan si kecil sebagai ingatan terakhir buat dirinya sebelum mengucapkan "selamat tinggal anak ku...ibu pergi dulu ye sayang".




It's Our Anniversary!!

"Setiap nafas yang dihembus..Setiap degupan jantung..Aku selalu memikirkanmu..Dalam sedar dibuai angan...Dalam tidur dan khayalan...Aku selalu memikirkanmu...Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang...Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu...Kerana kau beri erti hidup...Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya...Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan...Ku bersyukur adanya kamu...Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia....Asal masih adanya kamu..."

Hari ni aku nak feeling romantik sket...even kat FB pun siap letak gambar kawen lagik..Alhamdulillah dah 4 tahun usia perkahwinan kami...anak pun dah 2 org...walaupun usia perkahwinan belum mencecah jubli perak, tapi rasa cm dah banyak dugaan yang kami berjaya hadapi dan lalui...insyaAllah kami akan terus pertahankan rumahtangga yang dibina atas dasar cinta ini...

Anyway, aku berdoa moga ikatan ini akan berkekalan, kasih sayang & cinta akan terus mekar dalam hati kami...moga semua dugaan hidup membantu menguatkan hati kami suami isteri agar terus saling mencinta.....

Thanks abang, for being the man in my life!!

Tidur Berbantalkan Lengan Suami

Eh, kasi aku share sket benda bawah ni ngan korg...especially mak2 dara la...anak dara, jgn buat hokey.....belum halal!!

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu betapa asyik dan rilexnya)…FAKTA….serius….

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.
Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

So isteri-isteri semua, anda semua praktikkan ke tidur atas lengan suami?

Ibarat Cermin yang Retak

Perghh syahdu plak tittle entry aku kali ni kan...Korang pernah berselisih faham dgn orang lain yang rapat tak...end up dari sahabat bertepuk tampar trus jadi cam musuh yang utama....

Itu yang aku hadapi skang...sebab nya aku terpaksa buat pilihan antara kesenangan org dan kesenangan sendiri...mula2 memang jadi dilema...but of course decision has to be made...kalo aku pikir untuk org lain, aku yang akan merana, tapi bila aku pilih utk pentingkan diri sendiri, org lain akan terluka...tu je option yang ada...

At last, aku pilih untuk pentingkan diri dan family sendiri...sudahnya, aku 1 family dipandang hina, digelar pengkhianat,  jadi cam org hina smp pandang pun taknak...diremove drpd fren list di facebook.....aku malas nak defend ape-ape...

Senang cerita kalo ko rasa ko susah, ada org lagi susah daripada ko....sekurang2 nya ko mampu kasi benda mewah kat family ko bukan cam kami...ko pikir la baik2 kenapa jadi macam ni...semua nya berpunca dari ko jugak...dan aku terpaksa ambik risiko jadi bahan hinaan ko kerana aku dah tak sanggup terus-terusan jadi macam ni...seperti mana ko ada misi hidup, kami pun begitu...cuma mungkin kami tak bercita2 besar cam ko...cukup kami bahagia 1 keluarga, itu sudah cukup...tak perlu nak susahkan sesiapa

Aku harap ko jangan terlalu bangga menuding jari pada org lain...ingat, ada 4 jari lagi menunjuk kepada ko...jangan tuduh org selfish kerana ko lebih selfish kerana tak mahu memahami masalah org lain.... ape pun aku akan still hormat ko sebagai org yang pernah rapat..aku pun tak nak panjang2 kan cerita..biarla ko nampak kami jahat, pengkhianat...moga tiba masa nya Allah perlihatkan kebenaran di sebalik segalanya..



k la, nak gi toilet jap..Bye...

Masa Itu Memang Emas

Tetiba ada staff office sebelah masuk sbb nak pass documents kat aku...dia terpandang wall clock yg terletak kat atas notice board tu....

Dia     : Eh ini jam beli dekat Ikea ke?
Kami  : Ntahla...boss yang beli
Dia     : Aku pun ada beli jam mcm ni dekat Ikea sana...aku letak dlm toilet


Kat toilet pun perlu letak letak jam ye.......ish ish ish

Malay, Indian or Chinese?

Ni cite husband aku....alhamdullilah husband dah dapat keje baru...so bila keje baru ni mesti la asyik kena introduce je kan......everytime kena introduce je mesti husband aku angin gile...sbb nye.........

Boss : Meet my new staff, Yusof
Client : Yusof? Are u muslim?
            (sambil buat muka konfius)
Husband : No, I am Chinese actually....
                (menyirap smbil mengurut2 dada)
Client : erk???? hehe

kalo korang pernah baca  sini, mesti korang paham..hahahaha


Inila suami kesayangan hamba...

 p/s: sorry sayang, u plak jadi topic i hari ni...keke

Maharaja Lawak yang Memang Lawak

Hehe..actually dulu tak layan pun raja lawak ni...tapi bila en.hubby asyik bukak je, lama2 aku pun tersuka giler...actually mmg aku nanti2 kan maharaja lawak ni....sbb nya sume yang masuk mmg hebat2...kadang2 aku nyirap tgk org buat lawak yang cam cipan tu, ntah ape2...gelak sendiri, org lain xde gelak pun...so bila ade ML ni dah sah2 la yg mmg best buat lawak kan

Kalo tanye fav, aku paling suke depa ni....sgt menjadi lawak nya... hahaha, tengok aku dah tergelak dah!!!


Jozan - combination yg cukup perfect...tak kering idea
Jambu - aku tak pernah tgk lawak diorg sebelum ni...tapi mmg kelas gile lawak diorg...superb

Nabil - he is a good entertainer...

Sepah - aku tak pernah tgk time season diorg ni..tapi mmg lawak la....
R2 - kumpulan baru tapi best..i like!!

eeee tak sabarnya nak tunggu next week.....

What the H@?$ !!!!

Pagi ni aku bukak facebook cm biasa...ada one of my fren time study dulu posted status sedih...al-fatihah utk arwah ibunya....

Tapi tetiba aku nampak keganjilan berlaku kat status dia...cuba teka.....


Mari Belajar Merangkak

hadooii, actually dah lama gile aku nak share entry ni...tapi busy yg teramat2...xpela, malas nk cite byk..mari la sama2 kita belajar merangkak dgn cikgu nya si kecik Sayra...so are u ready guys, let's start!!


Step 1: Kita berniat dan aim nak ape...then kita bleh decide nak gi mane dulu


Step 2: Angkat bontot seperti saya ni..ish ish


Step 3: Jatuhkan badan sedikit sambil mengensot ke depan...buat ala-ala sister ngesot tuh


Step 4: Ulang step sebelum ini..Angkat bontot 1 more time dan jatuhkan badan 1 more time


Step 5: Anda boleh juga hold dlm seminit dua ketika mengangkat bontot itu...ini dipercayai bleh membantu proses mengempiskan perut tuan2 dan puan2 


Step 6: See.. nampaknya aim kita sudah tidak berapa jauh lagi...tp i sedikit keliru, yg mane 1 idaman kalbu


Step 7: Yes, berjaya jugak!! i pilih yang ini.....


Step 8: Skang i dh mula bz...maka, tuan puan boleh mencuba nya di rumah yea...kita bertemu di lain waktu!!

BYE!!

Say No to April Fool!!

Aku tak pernah tau pun sejarah April Fool ni..mungkin sbb malas nak amik tau..aku pun bukan jenis yang meraikan ke ape ke...time sekolah dulu ade gak member2 yang dok mengenakan time2 April Fool ni...pagi ni bila tengok calendar, owh, 1st April sudah rupanya..tetiba aku nak cari info pasal April Fool ni...mehla sama2 kita amik tau...

Sejarah April Fool


Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.


Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.


Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.


Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.


Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.


Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.


Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.


Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.


Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.


Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.


Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.


Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.


Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.

Sumber: http://www.mykhilafah.com/

Lawak of the Day

Korang setuju tak kalo aku cakap children are very fast learner? Tak percaya? Amik nih....

1. TEACHER: Maria, go to the map and find North America.
    MARIA: Here it is.
    TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
    CLASS: Maria.


2.TEACHER: John, why are you doing your multiplication on the floor?
  JOHN: You told me to do it without using tables.


3. TEACHER: Glenn, how do you spell 'crocodile?'
    GLENN: K-R-O-K-O-D-I-A-L'
    TEACHER: No, that's wrong
    GLENN: Sorry, but you asked me how I spell it.


4. TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
    DONALD: H I J K L M N O.
    TEACHER: What are you talking about?
    DONALD: Yesterday you said it's H to O.


5. TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't   have ten years ago.
   WINNIE: Me!


6. TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
    GLEN: I'm a lot closer to the ground than you are.


7. TEACHER: Millie, give me a sentence starting with 'I'.
    MILLIE: I is...
    TEACHER: No, Millie, always say, 'I am.'
    MILLIE: 'I am the ninth letter of the alphabet.'


8. TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louis, do you know why his father didn't punish him?
    LOUIS: Because George still had the axe in his hand....


9. TEACHER: Now, Simon, tell me frankly, do you say prayers before eating?
    SIMON: No sir, I don't have to, my Mum is a good cook.


10. TEACHER: Clyde, your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's, did you copy his?
     CLYDE : No Miss, it's the same dog.


11.TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
    HAROLD: A teacher



Keguguran yang Melampau

Pernah tak percaya cakap-cakap org dulu2...tak kisah la, perumpamaan ke petua ke, pantang larang ke

Aku takde la menolak bulat2, mane yg rasional aku follow, mane yang agak2 pelik, yang aku malas nak layan tu, aku takdela sibuk nak buat gak..lagi pun duduk sendiri, so ade aku kesah? kalo ada org tua kat umah terpaksa gak la follow, kalo tak mmg kena bising abis-abisan...

Tapi baru2 ni aku berdepan dgn situasi yang nak percaya cakap org dulu2 ke tak nak...skang ni banyak gile rambut aku gugur...dh ala-ala nak kena penyakit leukimia..sekali sikat je, aku tak tau berapa juta rambut aku gugur..abis tu kalo lima kali sikat sbb nak kemas kan rambut, agak2 berapa ratus juta plak rambut aku gugur...org tua2 kata kalo anak (baby la) suka main air liur, rambut mak nye akan gugur...memang si baby kecik aku tu mmg suka nau main air liur...siap buat bunyi mulut pastu ber bubble lagi...mmg la comey nengok..tapi aku ni yg hampir botak


Dah la minggu lepas adik aku dok tegur kata nampak tgh kepala aku ni macam makin membotak..risau mak,nyahh..hadoii

Mungkin gak sbb shampoo tak sesuai...tapi aku ade gak try pakai shampoo lain tapi sama je..kalo kt umah tu aku menyapu sket, mesti rambut yg penuh, bukan nya sampah sarap...kat toilet plak mesti lantai penuh ngan rambut aku kalo time2 aku cuci rambut..

Wahai anak ku buah hati ibu, tolong la jgn main air liur lagi....kasihanila ibu mu yg hampir botak ini..huhu


Oh maaf, aku belum sanggup ikut trend semasa dgn membotak kan kepala...aku ni dh la tak berapa ayu, kalo botak kang bertambah2 plak hilang nya keayuan yang sememangnya nipis ni...kekekeke


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...