Advert

Bukan Senang nak Senang

Tadi tgh on the way nak gi keje, aku lalu la kat kawasan kilang papan ke ape ntah...kebetulan time tu tgh bunyi loceng utk masuk keje rasanya...sbb bila aku tgk jam, kul 8...tetiba teringat cite time sekolah2 dulu...

Aku ni bukan dari family senang...so time sekolah, asal cuti panjang sket, aku cari keje....keje restoran, keje kilang....so merasa gak la aku keje kat kilang jepun...diorg ni sgt berdisiplin.....kalo duduk tak leh bersandar, kena duduk tegak je...kena serius buat keje, xleh main2.....pagi2 lepas loceng berbunyi, ada perhimpunan utk baca ikrar bagai....aku pun merasa gak la keje shift....time shift malam tu, aku rasa cm nk pengsan....tak larat gile nak tahan mata yg mengantuk.....tapi ujung bulan lebat laa....jgn main2..hahahha

Time cuti kat U plak, keje kat seafood restaurant....tp kalo bln pose letihnya yaa amat smp sempat minum je utk berbuka....time raya bos kasi hamper besar sorg satu...hepi gile...tp yg aku nyampah bila keje kat tmpt public ni bila jmp org yg kita kenal....kalo kilang, at least org tak nmpk...aku bukan malu ke ape, tapi cukup menyumpah kalo terserempak ngan bekas member2 sekolah...diorg siap pandang sinis sbb aku keje restoran...jadi pelayan plak tu...hina betul diorg pandang......ada plak yg siap2 buat tak kenal....sakit hati tak?

Aku pun penah keje kat kilang rokok, mamak stall...sume aku buat utk bantu family aku dapatkan duit utk aku ke sekolah...dan aku bangga sbb aku masih boleh sambung study smp aku berjaya dpt keje bagus cm sekarang ni.....alhamdulillah......

Bila kita di atas, jgn lupa mcm mana kita time kat bawah dulu.....

6 comments:

Shu @ Mrs. Hamid said...

Dalia,sama lah kita. bezanya, masa cuti sekolah, aku tak keje la. Family aku tak bagi.
Tapi sejak lepas SPM, memang tak rehat lama2, cari keje walaupun time tu bulan puasa.
Cuti semester pun aku keje gak. Waktu wat degree, aku wat part time walaupun bukan waktu cuti. Nak harapkan duit ptptn tu bukannya cukup, nak mintak mak memang tak sampai hati.
Alhamdulillah, kesusahan itu membuatkan aku beringat untuk berbelanja secara berhemah sekarang ni.

MrsYusofhussain said...

shu - yea shu, aku pun selalu x smp ati nak minta duit kt mak...tp besenya org2 yg lalui experience cmnila yg selalu lebih tabah dan berdikari..kan?

9n0L4 said...

susah senang di matrik? hee. :p

MrsYusofhussain said...

jaa - susah senang di matrix buat kat entry lain plak..kekeke

Yati Mag Sob said...

aku pon penah keje seawal usia 14 tahun.. masa cuti sekolah.. pastu lepas SPM.. tp masa cuti sem dah takmo wat part time sebab dah ada duit biasiswa. haahahah...

MrsYusofhussain said...

yati - huhu..syokla ko dpt biasiswa...aku dpt gak ptptn...tp nk masuk awal sem tu kena gak cari duit dulu..tu yg keje tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...