Advert

Malaysia Berjaya

Hakak tgh semangat nak nyanyi ni....

Malaysia Malaysia
Negara yang jaya
Malaysia Malaysia
Bebas dan merdeka
Seluruh rakyat bersatu berpadu
Menentang angkara murka
Kami ingin berdamai di antarabangsa
Dengan sorak sorai gembira
Di seluruh negara
Malaysia ku dah berjaya
Aman makmur dan sentosa.................

Walaupun game mlm tadi tak berapa nak syok cos Malaysia asyik defend je, tapi hakak hepi sbb menang..maybe itu strategy diorg...tapi nmpk nye sekarang Khairul Fahmi tgh meletup2, jadi bualan orang, terutama girls di luar sana...muahahaha

p/s: hakak nampak manohara la kat tv...dia dtg stadium tgk game..eh kalo x silap, betul la tu manohara...


the Spirit of Sports

Pukul 6 ni jgn lupa tgk final ke 2 Malaysia lawan Indonesia tau...hehe hakak kasi promote sket..honestly hakak mcm risau je...penyokong seberang kan sgt fanatik..tambah2 lagi ade plak kat sana yg anti Malingsia...bukan bleh percaya sgt diorang tu...jgn ade ape2 kejadian jadi kat sana sudah...lagi, kalo time tgh main sport ni memang leh jadi emo gile...

Time hakak sekolah menengah dulu, ade gak join hockey...tapi terlambat la, form 5 baru hakak sibuk nak main hockey...sbb before tu hakak lebih berminat acara balapan..mmg aku dulu kaki sport..100m, lompat pagar, lompat jauh, lompat berpagar la....wpun takat MSSS je dan tak menang plak...kira ok la kan..hahaha

Cite pasal hockey, serius hakak langsung tak tau ape2...just follow2 budak kelas main je...makin lama makin syok...leh pegang kayu hockey cam nak balun org...rasa ganas giler...bangga kalo time balik tu, pegang plak kayu hockey...asal org lalu je, hakak rasa cam nak hayun je kayu tu kat diorg..hahaha gile bengong

Dalam seminggu 2 ke 3 kali training...tapi rasa mmg fit gile...rilek je lari keliling stadium hockey...cuba skang ni hakak nak lari dlm 50m, mau lelah terus...then training punya training, alih2 hakak masuk gak ke sebelasan utama...phewitt

Time training mmg team perempuan ni serius, cam nak gaduh pun ade..tapi coach ckp, rilek jgn tensen2, tgk bdk2 lelaki main hepi2, enjoy their game..but to us, we have to do the best...at the end, bdk2 perempuan yang selalu pressure ni gak yg masuk final...team lelaki awal2 dah tersingkir..first time tu team hockey sekolah kitorg masuk final..hahaha..siap ade announcement time rehat suruh semua dtg support kitorg time tu...

Hakak tak berapa ade idea sgt pasal hockey sbb just beberapa bulan je training, xsmp 6 bulan pun, tau2 ade game...yg hakak tau, hakak main wing time tu...siap nangis2 lagi sbb tak dapat masukkan gol...yg lebihnya hakak kena marah ngan player senior sbb tak leh sudahkan gol...huhu

Tapi spirit main tu mmg superb...hakak rasa macho gile time main hockey...yup, mmg kitorg tak menang...takat no.2 je...tapi dari segi stamina mmg kitorg lagi bagus...just mungkin Allah nak tunjuk kat kitorg org pakai tudung pun boleh menang...sbb nya sebelum final tu mmg ade issue pasal tudung..coach India kitorg suruh semua bukak tudung sbb tak nak tudung mengganggu time game...konon2 kang tetiba tudung tercabut ke, kerongsang terbukak ke...dan kitorg sume setuju...last2 tgk2 team yg kalahkan kitorg sume bertudung....

Yg annoying nya, lepas kitorg cm menyesal sket, rupa2 nya nengok team yg pakai tudung ni sume rambut 'karat'..nmpk pun sbb ramai bdk diorg yg pengsan, so bila bukak tudung, tgk2 rambut sume kemain perang,takde yg hitam...ceit, 2 kali 5 la korang ni

Malaysia Boleh!! Hip hip horayy!!

Wahh mantoop 3-0 Malaysia lawan Indonesia....tp yg tak best nya hakak tak tgk pun sbb gi kenduri kawen....frust tul


Lama tak update pasal my dotters...yg kakak, lagi 2 bulan nak masuk 3 tahun..adik plak baru masuk 4 bulan...hakak, alhamdulillah dah bleh handle bdk2 2 org ni sorang-sorang....tapi character hakak dah berubah sket menjadi singa...aummmm!!! Of course la kerana yusra yg makin la aktif dan tidak mendengar kata itu...naik tensen plak...tapi biasala kan, time2 tgh nak explore sume benda...ade je benda dia nak buat ngan kaedah trial & error dia...tp no doubt, memang makin genius...hakak naik marah gak tapi kadang2 tersenyum sendiri tgk gelagat dia

Sayra plak, dh start meniarap time umur 3 bulan lagi...rasa cm cepat lak...asal baringkan je mesti nak menyenget, pastu terus meniarap..kadang2 saje kacau, baringkan dia balik...pastu mesti dia akan meniarap balik...dh cam teddy bear hakak buat...

Kalo time main sama plak, asik terkejut je si adik...yusra suke betul menjerit kat adik dia...time dia main basikal, sayra mesti dok pandang la kakak nya pusing sana, pusing sini...mesti member geram je nak tunggu turn dia plak..haha

Honestly, hakak tak sabar nak tengok sayra besar sket, pandai main ngan kakak, mesti syok tengok kan...Yusra pun penyayang, leh protect adik dia...time hakak ckp kat adik, sayang sayang ibu....yusra plak mesti sibuk gak ckp, sayang sayang tatak...so cute kan

Entry Tak Senonoh - Memerut

Amaran:
Anda dinasihatkan agar tidak meneruskan pembacaan sekiranya anda kurang gemar perkara2 yg tidak senonoh...lalalala~~~~~~~


Alaaah, takdela tak senonoh mane..tp memang ada org yg tak suka benda2 tak senonoh kan...hehe...

Hakak rasa kan ramai yang akan memerut pagi2...hehe, carik jamban...asal buka mata je dari tido agak2 lama sket mesti sibuk nak cari toilet...bese nya akan jadi rutin pagi2 ke toilet dulu....tak tahu la kalo hakak sorg je cmtu, tapi hakak perasan ramai gak pagi2 akan memerut...siap tergedik2 kat luar pintu toilet sbb nak tunggu turn..ni time2 study dulu la..

Hakak terpikir gak, apekah kerana mempunyai sistem pencernaan yang baik atau dh menjadi tabiat atau trend...keke..tapi bagus gak kan...sekurang2 nya perut dh kosong pagi2, so makanan2 utk breakfast, lunch dan dinner ade tempat kat dlm perut tu...hahaha...ape punya teori daaa...eh tapi ada gak yang hanya ke toilet selepas breakfast...tapi ade gak member2 hakak yg decide tak nak mkn pagi sbb tak nak ke toilet..tapi elok ke sebegitu...

Hakak ingat lagi ade sekali time exam, paper ape ntah, kat dalam kelas yg dah disambungkan menjadi 1, so ramai la kan kat situ...exam start kul 9pg, kul 9.02 hakak nak kuar gi toilet plak..haha..org dok pandang jek, iyelah, tak kan la dh siap plak ek...tapi gerenti sume org pun tau nape hakak keluar....ahhh, pedulik ape aku! aku yg sakit perut, kang dok tahan2 sbb malu kang langsung tak leh jawab paper...tak tenang gitu...sebagai org yg mementingkan ketenangan maka hakak decided nak melunaskan hajat yg terpendam dulu....

Apepun, tak kisah la suka memerut ke tidak...janji ko tak tersiksa zahir batin yea.....


p/s: ntah kenapa pagi2 lagi dah rasa nak buat entry yg merapu-meraban

Tips for Jobseekers

Since hakak ni currently keje ngan recruitment agency, hakak nak share la some tips utk jobseekers di luar sana..once dah decide nak carik job lain, ade beberapa benda uols kena prepare...resume, personality and confidence diri utk attend interview...

1. Interview

Bila dh dipanggil utk interview tu, please prepare all related documents utk dibawa...cth nya resume, cert, salary slip, gambar plak bawak jela, bese nye co tak minta pun, only minta kalo diorg decide nak hire uols..sila berpenampilan kemas yea dan tunjukkan muka confidence anda...wpun anda takat dtg interview kat agency jek, harusla pakai elok2..sbb kami ni la org pertama yg akan menilai uols whether sesuai ke tak utk company client tu....

Oh ye, sebelum hakak terlupa...ada 1 soalan feberet yg akan ditanya...

'Tell me about yourself...'

Haa sekiranya ditanya sebegini, jgnla pula memandai2 cite pasal family ade 8 org adik beradik la...kakak keje bank la...anak yg besar umor 6thn, yg kecik umur sebulan la...xperlula dicerita pulak salasilah family uols...kami menantikan jawapan tentang pengalaman kerja uols, ape pencapaian uols, begitu yea....

2. Resume

Ini sangat penting yea bcos ia adelah benda pertama yg employer akan lihat...cantik resume uols, baru kami akan interested nak panggil interview...kalo resume tunggang langgang pun, uols simpan jela skill confidence bercakap uols tu dlm almari, sbb takde harapan employer nak panggil utk interview.

Mcm2 format resume uols bleh buat tapi pastikan ia reflects pengalaman kerja uols..itu yg paling penting..biar kat work description uols tu panjang takpe, janji kami bleh lihat ape skill, knowledge yg uols ade selama bekerja itew..expected salary pun penting jugek yek

Dan Yg paling penting dekat resume ni adelah gambar, dgn skill dan experience yg baik, kami juga ingin pastikan personality uols menarik...tak perlu secantik siti nurhaliza, mekap cm opera cina, tp cukup anda berpenampilan kemas, muka confidence..ini penting kerana uols akan membawa imej syarikat..kalo uols selekeh, gi plak jumpa client atau buat sales, takde maknanya org nak layan...gambar plak perlulah menampakkan uols professional...
TAPI TOLONG jgn letak gambar seperti dibawah, memang rasa cm nak makan penerajang jek ...

Gambar kawen..ini bukan utk contest pengantin ter cantik yea, sila take note



Gambar posing utk facebook...walaupun uols byk sgt collection gambar sebegini, sila pastikan ia hanya utk tontonan rakan2 sahaja, tidak perlula uols menghantar gmbar2 sebegini utk employer...melainkan mmg ade unsur2 utk memikat anak bos, mungkin bleh berjaya



Gambar uols bersantai di tepi pantai...ini mungkin sesuai sekiranya uols mahu dicalonkan sbg hot chick of the year ataupun missworld sahaja


Sekian, khidmat nasihat dari hakak, based on true story....

Bersarang ke?

Maaf...gile lama tak update...recently hakak sgt busy...time kat ofis, busy nak complete kan accounts cos ni dah nak year end...time ni gak la bos dok kasi 2-3 accounts client lagi utk hakak buat..tercirit aku jadinye

Weekend plak asik lari Klang cos mama sakit...ntahla, tak tau mama sakit ape..gi klinik kata doc gastrik, tapi mama hakak selalu sakit belakang plak..baru2 ni kena admit kat GH dalam 5 hari, buat skop, masuk air bagai..tapi sama je...try cara kampung plak mula2 kata terkena..mama hakak pun dah pakai pelindung katanya..tapi sama je...try lagi tengok, kata sbb mama hakak ade amik batu sungai kat Ulu Yam time picnic dulu..mama bawa balik batu tu pun sbb nak prepare batu utk hakak bertungku time pantang...lama dah, tapi tak tau nape skang baru ade hal...so en.hubby pun dah hantar balik batu tu ke tempat asal..takut teramik 'org' punya

Hakak plak buntu...gi hospital doc kata takde ape2...bile try cara kampung, mcm2 plak sbb nye..tak tau mana satu betul...cian mama...selama hari ni susah nak tengok dia sakit...kalo sakit sket pun mesti buat2 tak sakit, kuatkan semangat nak kerja gak..utk besar kan anak2, kasi sekolah elok2...tapi bila time anak2 dh besar ni, dia pun dah tak larat...baru nampak, dh tua rupanya ibu kita ni....ibu yg selama hari ni cukup tabah harungi hidup demi anak2 sudah makin dimamah usia rupanya...betapa hakak tak ter sedar........................


Tag: Salam Perkenalan from Ibusyiranina



Saje cuba2..thanks to Cik Shu for tagging me

1) Mesti jd follower qaisarahanina (tak paksa tapi wajib heheheh :)) maybe ade hadiah untuk follower tertentu.
- done, saye adalah Follower ke-118

DAN

juga mesti follow blog miezaniera.blogspot.com as penaja hadiah
- done juga, dan saya adelah Follower ke-362

2) buat entry about this giveaway tajuknya ialah ( salam perkenalan from ibusyiranina)
- done lagik

3) sila tag kat kawan2 anda tak kira berapa orang lagi ramai lagi bagus...(pastikan mereka tahu yek)

Hadiah nya nampak begitu menarik, so rajin2kan la diri buat ye kawan-kawanku
- kak anis
- kak syam

4) last sila tinggalkan entry anda pada entry giveaway supaya peserta giveaway boleh dicari
- ini pun done

5) jgn lupa masukkan banner ibusyiranina di side bar anda yekkk dan masukkan juga link blog ibusyiranina di dalam entry anda.

http://qaisarahanina.blogspot.com


Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 dec 2010.
Pemenang akan dipilih berdasarkan lucky draw 3 pemenang utama & 3 hadiah saguhati. (bergantung kepada keadaan)

Breastfeed Memang Terbaek!!

Pejam celik pejam celik, rupanya dh 3 bln lebih umur si kecik hakak tu...kejap betul..dan yg paling best, hakak still breastfeed my dear dotter tu...hepi sgt

Time yusra dulu, takat 2-3 bln jek..iyela, 1st baby kan...tak berapa pandai..kasi susu formula..then time kat opis pun hakak takde plak nak pam susu...tahan jela sakit bengkak smp ke petang...bila kat umah pun campur gak kasi susu..lama2 dia sendiri yang tak nak, dok tolak2 menangis time nak bf tu...hakak punye la sedih

This time mmg dah set in mind nak kasi seberapa lama yg bleh...hakak pun pernah baca mmg kena mula set in mind nak bf selama yg boleh time tgh pregnant lagi...ini utk merangsang susu and at the same time utk motivate kita...paling kurang pun biarla sampai si kecik umur 6 bln..so hakak usaha la pam time kat ofis...time balik keje terus kasi...then belajar kasi susu time baring, so mlm2 bleh hakak tido terus..hihi...pastu time kat umah plak sgt jarang hakak kasi susu formula..hakak akan kasi fully bf...alhamdulillah berjaya kekalkan susu sampai skang....syok tau tgk badan si kecik ni keras, tak lembik2...bdn pun sedap2 je....she looks very strong...badan pun naik time timbang baru2 ni, 5kg dah...alhamdulillah,berkat susu seorang ibu yg ikhlas...gitew!! hahaha

Tapi mmg banyak benefit bf ni...takyah pening kepala nak cari susu yg paling bagus sbb dh sah2 susu ibu ni bagus...no cost..nak berjalan pun takyah pack susu ke air panas ke...antibodi anak pun kuat...mcm2 benefit...rugi rasanya kalo tak dapat kasi susu ibu

"Susu ibu adalah makanan yang terbaik untuk bayinya. Ia memberikan segala keperluan nutrisi bayi, bersih dan bebas dari kuman serta tersedia pada suhu yang sesuai. Susu ibu juga mudah dihadam dan mengandungi antibodi yg diperlukan oleh seorang bayi dgn mengekal sistem pertahanan yg baik dan kurang mendapat penyakit. "
Memang tersangat la betul...hakak pun hepi sgt time bf sebab time tu anak akan mendongak je tenung muka kita...mesti dia ckp oo ini la ibu yg kasi aku kenyang ni kan...memang we can feel the bond..badan pun takkan naik kalo mkn byk time bf ni..sbb nya kita bekalkan makanan utk bb sekali..

Tragedi Pokok Tumbang

Sayu nya hati pagi2 ni....actually pagi2 hakak dh dapat email pasal tragedi pokok tumbang...memang dh terbaca dlm paper before ni...tapi baca gitu2 je sbb tgh busy..tapi bila tgk email tu betul2, hakak google lagi pasal berita ni, hakak jadi sedih plak...

"Kemalangan ini berlaku selepas mangsa, seorang kakitangan bank baru sahaja menurunkan isterinya di Menara Maybank, tempat isterinya bekerja. Mangsa kemudian menunggang motosikalnya untuk ke tempat kerjanya di Jalan Ampang. Malang baginya, apabila tiba-tiba sebuah tunggul kayu setinggi kira-kira 5 meter, tumbang terus menimpanya. Mangsa yang cedera parah di muka maut di tempat kejadian"



Sayu tengok cmne kasih nya seorang isteri kan...mesti wife dia lagi terasa sbb baru sgt turun dari motosikal suami, tak smp beberapa minit suami dah takde...wife dia sampai kena papah ke tempat kejadian yg kebetulan dekat sgt ngan tempat kerja dia..

Pada hakak mmg tragis, iyelah, baru sekejap dok membonceng motosikal yang sama ngan suami, dok bercerita, mungkin bergurau senda lagi, dh sampai cium tangan dan mungkin melambai tangan...tak sampai beberapa minit, dapat berita suami dah tak ade...betapa pedihnya rasa time tu kan...

Tapi iyalah, ajal maut di tangan Allah dan semua pasti mati..hakak just doakan semoga hakak laki bini dikurniakan kekuatan dan ketabahan utk menghadapi situasi mcmni....takziah buat keluarga mangsa...al-Fatihah

** utk cerita lanjut boleh ke http://ondscene.my

Nilai Sebuah Persahabatan

Tadi baru kena tagged dlm album member..time tu kitorg ade reunion kat Klang Parade..berkurun gile, baru upload kt fb..hakak pun time tu preg lagi...pastu layan la gmbr2 tu sume...tetiba hati jadi sayu....

Nak tau...sebenarnya kitorg dh berkawan dari kecik lagi...hakak pindah Port Klang time umor 2 thn...so time tu main guli la, terup, rounders, konda kondi, mcm2...sume kitorg layan...hakak dulu time kecik2 sume tak suka nak kawan..sbb nya kalo main then akak tersakit sket, mesti jerit panggil mama..last2 mama akan marah sape yg main ngan hakak tu..hahaha...diorg smp penyampah kalo hakak nak join main sama....smp ade yg anti hakak time tu..huhu

Dari zaman berhingus bagai, smp la ke sekolah...sume 1 sekolah just level je beza..pastu still berkawan, main sama lagi...then anak dara plak, kitorg still keluar sama2, lepak2...skang plak dh beranak pinak..tp kami masih bersama

Bile tgk2 gambar tu rasa dh lama rupanya susah senang kami bersama..kitorg bukan jenis rapat sgt ngan family masing2..so we are very close to each other dan selesa cite prob masing2..lagipun duduk berjiran, so tau segalanya pasal family dan hal2 personal yg lain...takyah nak cerita dr A - Z pun diorg faham...so kitorg jadi 1 kepala...takde la kitorg buat hal bukan2..maybe just huhaa sana sini jek

Tak sangka kuat betul persahabatan kami..hakak sayang sgt ngan diorg..dh rasa cm family je...wpun dh susah jumpa bila dh ade family masing2 skang ni..tapi kitorg still ingat besday masing2, then asal ade function je mesti jemput dan gerenti akan smp...kalo dh jumpa plak berborak tak hingat...laki pun tak nampak..kdg2 bila syok borak sakan, gelak bagai nak giler sbb tak rasa perlu control2 pun sbb nya diorg dh kenal luar dalam..time tu husband masing2 mesti dok geleng kepala..syok sgt moment tu....lebih 20 tahun dah rupanya kitorg berkawan...


Sahabat, moga persahabatan kita kekal ke akhir hayat....

SPM dan Ceritanya

Wahh, hari ni 1st day utk SPM...paper bahasa melayu lagi.....all the best la utk adik2 semua..teringat zaman muda2 dulu...zaman2 dimana hakak bertungkus lumus study...yelah, spm kan titik tolak utk masuk universiti...sungguh2 belajar...

Tapi actually before tu hakak tak terpikir langsung utk berjaya dlm spm..yg hakak nak cukup setakat lulus jek..sbb nya family hakak mesti tak mampu nak kasi hakak masuk u..so awal2 lagi dah demotivated....tapi thankgod hakak dpt kawan2 kelas yg suka bersaing secara sihat bcos kelas kami pun budak melayu 2-3 kerat jek...so lama2 makin syok study, bersaing nengok markah sape lagi tinggi...then alhamdulillah, berjaya hakak dlm spm, bukan setakat lulus je hokey..hehe...yg paling best time nak masuk u, rupanya ade diberi wang pendahuluan..hakak tak ingat la pe kenamanye....tapi itu mmg membantu hakak la utk masuk u...bersyukur sgt2

Tapi kalo cite part spm ni hakak mesti teringat ade 1 incident jadi time tgh exam tu...wakakaka....tapi tak ingat la utk paper ape...tgh dok kusyuk menjawab, pening kepala nak memerah otak tu tetiba bunyi, kedebommm!!!!! Terkejut beruk sume org...imagine la tgh sunyi sepi time2 tgh exam tu tetiba ade cm bunyi bom, mau tak terperanjat...rupanya ade budak cina kelas hakak yg kebetulan duduk depan sekali jatuh ke lantai....yg lawaknye, rupanya dia tertido..agaknya tgh syok tido tu tetiba dia, ngan meja2 tergolek ke bawah....kedebomm la bunyi nya....hakak pandang kiri kanan, sume tgh bagai nak mampus menahan gelak, siap tutup2 mulut lagi...masing2 tak smp ati nak gelakkan member 1 kelas...hahahhaha...


1. Kalau tersepak batu
Jgn terus bangun, sebaliknya anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai. Lepas tu baru bangun bila tiada org nampak

2. Kalau terjatuh drpd basikal
Cepat-cepat naik semula basikal anda dan jatuhla lagi sehingga berkali2 supaya org ingat anda sedang berlakon atau saje2 buat lawak

3. Kalau terjatuh tangga
Terus bersilat seolah-olah anda sedang dirasuk atau sedang berlawan dgn makhluk halus

4. Kalau terjatuh dlm longkang
Pungutla sampah yg ade di dlm longkang tersebut smbil marah2 dgn suara yg kuat, pasti ade org menyangka anda seorg yg amat prihatin terhadap kebersihan

5. Kalau jatuh ketika hendak menaiki bas
Jeritla sekuat hati, "Oii, ape tolak2 ni!!!" walaupun tiada org dibelakang

6. Kalau terjatuh di hadapan bus stop
Terus buat2 pengsan sehingga ada org dtg membantu anda. Sekiranya tiada, baring terus smp malam dan jika tiada org lagi di bus stop itu, haa inilah masa yg sesuai utk anda bgn semula

7. Kalau jatuh tergelincir akibat lantai licin
Tarik kawan atau sesiapa yg ada disebelah anda untuk jatuh bersama2...so tidakla anda seorg saje yg mendapat malu

Angan-Angan si Mak Dara

Pergh, ramai giler kawan2 hakak yang bukak online business. Sume dok tag kat dalam facebook tu...bila nengok sume berbusiness, hakak ni pun sibuk gak terpikir nak bukak business..tapi business ape? kalo nak jual accesories wanita, hakak tak pandai nak buat sales....nak jual cupcakes, hakak plak tak pandai buat cupcakes....nak jual tudung2, baju2 plak, hakak tak pandai menjahit.....abih cmno?

Sekarang ni hakak berkira2 nak belajar menjahit sbnrnye...sbb nya, hakak nak jahit sendiri langsir ke baju ke utk family...nak tempah bukan main mahal skang....kalo jahit sendiri mesti puas hati...langsir plak duk pulun buat lawa2..baju plak nak jahit yg baju2 moden cam yg jual kat kedai2, butik2 tu....letak plak manik2, labuci bagai...hurm mesti lawa...pastu jahitkan sedondon 1 family...agak2 dah best sket, open plak amik order kepada family2 terdekat...wah besh besh!!!

Tapi ade 1 masaelah....hakak ni bukannye pandai menjahit...jahit sembat pun buruk gile...guna mesin apatah lagi...memula elok je jahit, pastu nanti jarum tu berpatah balik...sbb nye hakak tak pandai pijak mesin tu....then cmne nak masuk class ni.........................kena beli gak la gamak nye.....

Oh ye, hakak nak share picture of the day.........

Apekah????

Aku Sudah Tua Rupanya

Semalam birthday hakak...tapi hari ni baru dapat bukak blog...honestly i feel nothing special...dah tua2 ni tak harapkan ape2 pun...kecik2 dulu, kalo bleh nak sume ingat, beli kek, kasi hadiah...anything la to make me happy..skang ni not really..bese2 je..

Tapi bersyukur pada Allah, diberikan Allah kesempatan utk hakak hidup on my birthday..diberikan akal yang masih waras, dikurniakan kudrat yg kuat utk hakak jalankan tanggungjawab mendidik anak2, menguruskan suami dan menjaga org tua...kehidupan yang selesa...tu pun dah cukup kan...tapi adelah semalam keluar makan ramai2 adik beradik, potong kek...tu pun dh cukup hakak hargai...

This morning plak bukak je facebook, melambak2 birthday wishes dari kawan2 alam maya...happy plak tengok..sometimes bila kita wish kat org, walaupun setakat di facebook gitu, tak sangka rupanya ia meninggalkan kesan yg besar pada org tu...dia jadi happy..sbbnya dia ada kawan2 yang concern walaupun just berhubung secara maya..itu yg hakak rasa...ape pun aku sudah tua rupanya

p/s: entry kali ni mmg skema rasanya....

Binatang Peliharaan Dia

Tadi sambil2 sangap layan keje, hakak pun saje la bukak2 metro online..skali ade cite pasal katak 1.3kg 'teman baik' budak 5 thn...rupa-rupanye bapak budak ni terjumpa katak ni dan saje bawa balik nak tunjuk kat anak2 sebab size dia yg besar...alih2 dia tak nak buang dan kasi anak dia sbg binatang peliharaan...katak ni pun baik tak ganggu org, katanye...

"This is my pet..namanya Chica", kata budak botak ini...

Hakak tak kisah la kalo ko nak bela pet dik...sbb biasanya org yg ade bela pet ni penyayang orangnya..tapi jgn la binatang katak ni yang ko bela...geli geleman hakak nengok..terbayangla pulak kalo anak2 ku besar nnt...jgn la diminta nya pet yg bukan2...kucing ke hamster ke hakak leh terima....kalo sang katak ni, alamat mati ibu ko ni tak masuk rumah sayang oiii~~~~~

P/s: mungkin budak ni jiwa penyayang dia begitu kental, tak pun sbb dia lelaki maka takde feel ape2, atau mungkin juga katak ni dah mandrem dia...owh mcm2 kemungkinan yg hakak pikir sekarang ni....

Kahwin Campur

Pernah dengar pasal kawen campur? Kalo tak pernah tu alamat pendek umur..keke..tetiba hakak rasa cam nak share experience kawen campur ni..walaupun hakak ni takde la campur sgt, tapi nak gak feeling2 kawen campur..huhu

Hakak melayu tulen, bukan jawa, bukan banjar, dan bukan juga org asli...my hubby plak anak mamak, cam anak mami penang tu..tp member ni mamak KL..time mula2 hakak kenal hubby mmg tak pernah terlintas langsung yang dia ni mamak..bcos ade gak melayu yg gelap kan..so hakak accept je cos hitam itu menawan uolss..hehe..sepanjang berkawan pun dia sama je cam hakak in terms of life, makan, pakai, sumela..tapi bila nak bertunang, barula tau hubby hakak ni mamak rupa2 nya..tu pun lepas hakak berkenalan ngan family dia dan sedara-mara nya...hubby hakak time study dulu kat boarding school, maybe sebab tu tak nmpk kemamakkannya cos byk bergaul ngan melayu...

So time nak bertunang and kawen mmg mencabar cos family cm berat nak terima hubby..lgpun mentaliti time tu, kalo mamak ni mesti kuat jeles, tak kasi bini keluar rumah, tak kasi jumpa mak bapak, makan kari hari2, kena pakai sari lagik...tu sume pengaruh dari tv la tu...tambah2 lagi ade plak sedara-mara yg mula menghasut..lagila risau family hakak..suruh pikir 2-3 kali sebelum decide..padahal family hubby bukan cmtu..diorg same je ngan melayu lain, maybe bonus sbb diorg bleh ckp tamil...bak kata hubby, diorg sume mamak murtad..hahaha..bleh plak kan...

Cukup payahla nak yakinkan yg hubby and family dia different..ape yg kami tgk kat tv sbnrnya kalo mamak yg betul2 pure dari India...skang ni banyak mamak yg tak cmtu...belum lagi ckp kawan2 yg tak memahami, jiran2 yg menyibuk mengata...tapi Alhamdulillah kami berjaya mengharungi sume dugaan tu...family pun sume ok skang ni...in fact bukan hakak je tau yg rasa, hubby side pun mula2 ade gak kedengaran suara2 sumbang yg tak berkenan hubby kawen ngan melayu...sbb nya, melayu ni kalo kawen asik bercerai berai jek..huhu

Tapi pada hakak, kawen la ngan sape pon, kalo family tak suka, tak restu, mesti ade je probnya...itu tak kena, ini tak kena...lgpun masing2 punye adat, tradisi dan cara yg berbeza..even kalo kawen ngan sesama melayu pun ade prob gak sbb dok banding2 kan adat negeri masing2 atau cara hidup negeri masing2..so it's all depends...once kita dh kawen, kita kena accept partner kita seadanya dia, segalanya tentang dia..tak gitu???

wahh dah mcm pakar kaunseling plak hakak hari ni...kekekekeke

Renung-renungkan dan selamat beramal~~~~~~




Award

Huhu...1st time dek non hakak dapat award ni..lgpun hakak ni baru berjinak2 berblogging ni kan..papepun tenkiu la kak anis yea..sbb ni 1st time buat, maka hakak main balun jela yek


1) Write 5 interesting facts about the person who gave u this award.....

kak anis

1. pompuan yg sgt sempoi, terkenal sbg mami jarum time kami study dulu (so imagine la cmne riuhnye mulut dia yea..huhu)
2. skang tgh happy bermastautin di sri lanka nun bersama family tersayang
3. rajin gile hupdate blog...ade jek idea dia...gua salute beb!!
4. tempat hakak meluah perasaan, minta advice dan juga kaunter pertanyaan..hihi
5. contact to each other kat alam maya tapi dh lama gile tak bersua muka...huhu


2) Write down 10 interesting facts about yourself and your hobby....

1. Hakak ni berat mulut sket, pemalu, sombong ngan org yg baru kenal, kalo dah lama kenal tu baru hakak mesra dan otomatik jadi org yg tak tahu malu
2. Anak dah 2, pompuan dua2
3. Suka noo masak, bukak2 resepi bagai kalo nak masak tu...tapi rasa ntah ape2...practise makes perfect wat!!
4. Suke baca novel tapi tak suka beli..hakak hanya beli novel yg hakak pernah pinjam kat member,pastu baca dan confirm best jek
5. Skang ni transport hakak ke sana sini adalah kancil pink yg kuit..whb 7081
6. Tak suke rumah sepah2, hakak bleh jadi meroyan nengok umah berserabut
7. Suka jalan2, tapi tak tau nak gi mane..so end up asik gi jalan2 tempat yg sama je selalu
8. Happy gile kalo dapat makan..indahnya dunia
9. Suke nengok pompuan yg ayu, tapi bile nak try jadi ayu, mesti tak menjadi...nape ek? Ganas ke hakak?
10. Ishh aku tak tau la ape yg interesting lagi ni!!! Apsal byk sgt ni kak anis wei~~~~

3) Pick your most 10 deserving recipients and describe them...

1. Mama Ati - member time sekolah dulu...suke nengok mak budak yg ade 2 org anak ni..maintain cantik cm anak dara
2. Cik Shu - member yg tgh hepi sbb baru kawin, yg paling best dah pregnant pon
3. Kak syam - kak syam yg chomel tapi dah lama tak hupdate blog..mane menghilang kak?
4. mane ade lagi la...aku ni kan low profile..tu je mber2 yg rajin bertandang...huhu
5,6,7,8,9,10 - hah kak anis, ko amik gakla award ni...aku nak kasi gak kat ko..kkekeke

Korang terimala award ni yek...ikhlas dariku....u are the best!!!

AlKisah Si Hidung

Sedang seisi menidurkan anak yang berusia 2thn itu berlangsung, anak itu pun berkata;

Anak : Ibu...ni...(sambil menunjukkan jarinya)
Ibu : Kenapa? Tido la sayang...ibu ngantok dah ni
Anak : Ni~~~~..kakak korek idung (sambil menunjukkan jarinya plak)
Ibu : Ceh, taik hidung rupanya..ingatkan ape td
(kata si ibu di dalam hati)
Ibu : Then kenapa kakak kasi ibu?
Anak : Kakak tak nak....ibu amikla.....



Hidung oo hidung, aku nak ko jek, taik ko aku taknak...boleh????

My New Life

Alhamdulillah semua hal berpantang hakak dh settle..mcm2 hal jadi time hakak bercuti ni...

1. Hubby
Di saat kami happy dapat baby baru, hubby plak ade prob kat tempat kerja...dh brapa bulan hubby tak dpt gaji, company pun cm nak lingkup jek...tapi nasib baik hubby hakak cukup kuat...dia usaha cari business utk dapatkan income..iyelah sekarang expenses dh bertambah..kalo nak cari kerja lain plak bukan sekelip mata terus dapat...so hubby pun join ngan beberapa member utk buat business kecik2..kesian hubby...tapi insyaAllah lia akan selalu sokong abang

2. Yusra
Kadang2 hakak kesian kat my first lovely dotter ni...dulu dia la segala2 nya utk hakak...mmg cukup rapat dgn hakak, manja ngan hakak...tapi start adik dia dh ada, hakak dh jarang main ngan dia, siapkan dia sbb adik asik bergantung nenen je ngan hakak....dia pun hakak perasan dh mula degil and naughty..maybe sbb nak dpt kan perhatian hakak..kdg2 hakak rasa bersalah sgt...bukan sengaja hakak nak buat cmtu...maaf kan ibu ye sayang....hakak pun semenjak dh ade 2 anak ni jadi cm singa...asyik nak mengamuk je...tensen agaknye

3. Sayra
Ape la yg si kecik ni tau..bgn ,minum susu, main jap, tido balik..kdg2 asik ehek2 smp hakak nak buat keje lain pun tak leh...so far hakak kasi fully breastfeed tapi bila nak start keje sok kena campur kot...semenjak dh balik umah sendiri ni hakak tak sempat lagi nak pam susu buat stok...

4. Hakak plak
I am really thankful for what I have now...suami yg penyayang dan bertanggungjawab..anak2 yg comel...maybe it takes time utk hakak sesuaikan diri...iyelah hakak tak nak lebih2kan mana2 anak...hakak nak kasi kasih sayang yg tak berbelah bagi pada kedua-dua anak...hakak pun tak nak lari dari tanggungjawab sbg isteri...suami nak kena jaga...rumah pun nak kena jaga..

Takdela, masa mula2 dulu, tak sempat langsung nak kemas umah sbb jaga anak, tak boleh nak masak, tak boleh nak buat ape pun..kelakar pun ade bila pikir balik...betul nye kelam kabut hidup aku..huhu..but life must goes on....yg paling lawak masa last week hakak nak gi umah nenek..kira ni first time nak keluar 1 family pas ade baby baru la ni..hakak dah bgn awal pagi utk siap2 kan beg, nak siapkan anak2, sempat gak hakak masak breakfast utk family..alih2 kul 3 lebih baru kuar umah...padahal plan nak keluar umah pukul 12...huhuhu...agak2nye hakak kena tak tido the day before baru leh kuar awal kot...


Kalian la segala-gala nya utk ibu....

p/s: sila abaikan suami ku yang seksi itew!!! kekeke

I am back!!

Salam...wah wah lama sungguh hakak tak bersiaran..busy giles lately....actualy hakak pas pantang je terus busy mengemas umah baru..bukan la umah sendiri...just sewa tapi dekat ngan mentua...senang nak anta 2 org anak bila dh keje nanti...lagipun hakak tgh slow2 nak adjust life ngan 2 kids..tensen gak tapi kena belajar la kan....

Alhamdulillah yusra now learns to be a sister...dia pun dh mula membahasakan diri sebagai kakak yusra...haha..so cute...friday ni hakak dh start keje..hakak akan mula menambahkan tensen dgn bekerja plak...huhu...

Berpantang Cara Saya..hehehe

Sape agaknye yang rasa sgt syok time pantang? Bagi hakak berguru sket..huhu

Time nak tunggu bb kuar dulu bukan main semangat hakak nak berpantang..tapi bila tgh pantang ni plak, rasa nyampah dan tak sabar2 nak tunggu abis pantang 44 hari....huhu...tapi nak buat cmne, harusla jaga diri kan...so ni antara rutin yg hakak buat ketika berpantang:

Berurut
Berurut ni bagus untuk melancarkan perjalanan darah, mengeluarkan darah yang terperangkap dlm rahim, menaikkan rahim dan untuk susu badan plak, berurut ni membantu melancarkan pengeluaran susu badan…time hakak aritu diurut oleh opah si tukang urut..hakak prefer diurut oleh org2 tua, i mean org berpengalaman la cos diorg ni luas pengalaman dan pandai berurut, tau skill2 yg betul….paling bagus urutan selama 7 hari tapi hakak buat 3 hari jek…pagi2 mama dok kejutkan suruh mandi siap2 sbb opah tu nak dtg kul 8 pagi..adoiyaii, dhla mlm berjaga, pestu kena bgn pagi2 plak…tapi sgt best selepas diurut sebab rasa badan ringan and sihat.

Mandi Air Herba dan Akar Kayu
Hakak pun tak sure air daun ape yang mama hakak prepare, hakak just mandi je…tujuan mandian ni adalah untuk mengembalikan kecergasan, membuang angin dan menghilangkan bau hanyir..seeloknye daun2 tu digunakan untuk menyental tubuh badan tapi hakak takut nak sental uolss…badan hakak ni sensetip, kang tak pasal2 abis badan aku naik gatal2

Makan Jamu dan yang sewaktu dgn nya
Hakak takdelah makan jamu sgt…just minum air akar herbanika NR jek…ok je rasa dia especially bila bleh tambah madu…minum air akar ni pun lambat sket cos masa mula2 my baby ada jaundis so doc advice jgn makan jamu semua…bila dah ok, baru hakak start minum…masa kat umah mama plak hakak minum air asam keping 3 hari berturut2, minum pati kunyit dan air pegaga…semuanya purpose dia untuk mengecutkan rahim dan memperbaiki luka2 dalaman…oh ya, jgn berani2 minum ais ye time pantang..bahaya gitu!!

Bertungku
Sangat baik untuk mengecutkan rahim dan mengeluarkan darah beku…hakak guna batu sungai untuk bertungku..syok gak la…tp hakak buat sekejap je time kat umah mama…sgt busy time tu cos belum biasa ngan rutin baby…

Lain-lain Amalan ketika Berpantang
Menyapu minyak panas di kaki dan berstoking untuk mengelakkan sejuk…digalakkan juga memakai sweater tapi hakak tak sanggup….berpeluh2 berbau masam hakak rasanya..huhu

Memakai pilis pulak untuk mengelakkan sakit kepala.

44 hari la kena berdepan dgn benda ni semua..tak sanggup rasanya..tp sbb nak jaga badan punye pasal, telan jela semua kepahitan berpantang itew…..tapi ade gak yang tak ikut pantang ni, terpulang sebenarnya…pada hakak, hakak nak badan sihat dan cergas semula..lagipun lihat saje org2 senior cm mak ngan nenek kita, dah tua2 pun still Nampak kuat…sedikit sebanyak ia adalah hasil berpantang….time diorg lagi gerun cos sangat strict..skang ni at least kita ngelat juga sket2 kan..kehkehkeh

p/s: hakak ade gak merasa rendang yang mama buat sket, sedap uolsss!!! hahahah

Seminggu yg Pertama

Hakak letihla berpantang ni…maybe sebab baru nak membiasakan diri dgn new stage of life…

Pas discharge je dari hospital, hakak dok ngan mentua lagi…mmg before ni plan nak berurut sume kat umah mama..so time kat umah mak mentua dlm 2 hari tu hakak just pakai minyak panas jek…

So bila dh balik umah mama, mula la start kena berurut 3 hari berturut2…best kena urut ni…just ngeri part last skali la time opah tukang urut tu nak urut kepala n kasi kuarkan angin, time dia pusingkan kepala, hakak dok terbayang kalo teleng la urat leher aku, mampus!! Haha

Nasib baik kali ni tak banyak koyak..koyak sket sbb hakak angkat punggung time teran..iyela, mana nak perasan angkat punggung ke tak..iye tak…time jahit plak, sama gak susah cm time 1st dulu…just takde smp 2 jam la..tapi nurse tu just remind hakak kena hati2 sket dlm 2-3 mgu..jgn ganas sgt berjalan cos time dia jahit tu still cm taufufa…susah nak jahit tp dia buat gak la tarik slow2 supaya jahitan tu tak pecah…sakitnye laa time jahit tu…terasa beb walaupun diorg dah bius..hakak dlm menahan sakit tu terkeluarla adoii la, ouchhh la, mcm2..haha

Then time kat umah mama ni, hakak minum air pati ibu kunyit la, pati pucuk jambu la, air pegaga la..sumenye eeyakksss..tapi nak buat cmne, kena gak minum…pakai bengkung plak hakak dh jadi cm expert gile..huhu…mandi plak air daun2 ape ntah..minum air asam jawa gantikan air suam utk 3 hari berturut2..then only hakak minum air akar NR...yg ni sedap sket la sbb campur madu..huhu..yg paling best hari ke 2 hakak dh berak…yehuuu!! So takde la teruk cm 1st dulu…maybe sbb dah ada experience and based on info yg hakak carik before bersalin aritu..hakak pun rasa cm hakak kuat sket this time..

Tapi my lil baby ni kuat sgt minum susu..naik letih hakak dia asik menyusu je…susu plak byk, naik letih hakak perah..tiap 2 jam mesti dah bengkak…dhla masa mula2 tak pandai perah smp nangis2 bengkak..my best fren yg tolong perahkan..huhu

Tapi hakak ni berulang alik kl-port la time pantang..mama bleh jaga seminggu je then dia suruh hakak buat sendri dlm 3 hari sbb mama balik keje kul 3pm..tapi hubby bising ngan hakak kata taknak hakak buat sorang2 sbb my 1st dotter tu nakal sket..takut hakak tak terjaga…so hakak kena balik umah mak balik then sehari before raya, balik port plak cos this year turn beraya umah mama…pas 2-3 hari pas raya baru terus balik berpantang kat umah mak balik…berjalan2 hakak time pantang ni..huhu...takpela, janji turn beraya still kat port tahun ni...kekekeke

My Second Baby!!!

Maaf lama gile tak update..hakak still tgh membiasakn diri ngan situasi berpantang dgn 2 anak…but first of all, let me introduce our 2nd little girl........

"Nur Yusayrah bt Mohamed Yusof"

….hehe…she was born on 26th Aug 2010 at 12:12 am…my little girl kali ni kecik sket, 2.67kg jek…takpela, as long as sume sihat….

Nnt kalo ada time hakak cite pasal berpantang and ape yg jadi dua tiga menjak ni yek.....

Detik-Detik Itu

Salam Ramadhan buat semua yg masih berpose...huhu

Alhamdulillah, hakak dah selamat bersalin....pic? nnt dlu yea...hakak nak bikin surprise dlu...iyelah, mmg baby i bukan baby ziana ke, erra pajira ke, tapi hakak still nak bikin kontroversi gak..buleh??

Hakak just nak share ape yg hakak lalui time menanti detik kelahiran my dear daughter yg no 2 ni plak..


5am: bangun utk prepare mkn sahur, kejutkan sume utk sahur dan bersahur beramai2 (sambil2 tu dok menggaru2 cos bawah ni rasa gatal..kalo kencing kotor mmg kadang2 akan rasa gatal)

6am: solat subuh, nak sambung tido balik eh tapi nak kencing jap...then tgk2 panties berdarah..so hakak pikir maybe sbb asik garu je..hakak suruh hubby check bwh ni luka ke asik kena garu...then huby kata cam iye....hakak nak smbung balik tido sbb pikir maybe xde ape2

6.30am: still xleh tido n hakak terasa cm ade benda keluar cam time period..hakak xpuas ati hakak check..makk, darah byk la plak!! Hakak kasitau mak mentua, dia pon ckp maybe dh sampai waktu nye

Hakak terus mandi, bersihkan diri siap2, pakai pad, terus terpikir nak bukak email jap, email2 ape yg patut kat bos

8.30am: hakak still blum rasa sakit..so xnak gi spital dulu..hakak minum milo sket n mkn kurma, then nak tido jap

9.15am: still xsakit..hakak decide nak jalan2 kat luar jap..pusing2 area luar umah…cm exercise sket supaya senang bersalin..time ni dah export my daughter ke umah mcik sbb in-law nak ikut gi spital

11am: rasa sakit sket, cm tegang2 jek..so hakak kata ngan hubby, k jom gi spital

11.30am: smp GH, itu ini, seluk rupanye baru 2cm…so kena admit…hadoii, malehnye…kul 2pm baru akak dok kat katil ward..imagine bape lama nak register sume..then lepak2 atas katil.bila hubby n in-law balik sbb blum waktu melawat, hakak baring2 jap je..hakak byk berjalan sana sini..cm exercise gitu

4pm: rasa nak berak tp since nurse kata nak berak kasitau, hakak pun kasitau la..kelam kabut diorg cos takut hakak terberanak kt toilet..aku btul2 nak berak la…pastu check bukaan baru 3cm…diorg kata ok, nak gi berak, gi la tp jgn teran2

6pm: hakak dh mula rasa contraction tapi xberapa kerap…tgh2 borak tetiba leh senyap menahan sakit…tu pun still jln sana sini konon2 exercise…huhu

8pm: call hubby soh carik nasi lemak telo mata..hubby cari sana sini tak jumpa gak..aku dh makin kerap sakit, so soh hubby dtg cepat2..xdpt n.lemak pun xpe:

9lebih: 2-3 kali call hubby..cepatla dtg…pastu hubby dtg bwk nasi goreng telo mata..berpeluh2 mber carik nasik lemak x jumpa..huhu…hakak mkn dgn lahapnye wpun tgh sakit…keke…nak carik tenaga gitu..dhla nasik goreng tu sedap..hubby dah risau kata kalo xleh jgn paksa mkn…tp hakak nak gak mkn…

10.15pm: I am ready!! Ckp ngan nurse cek2 bukaan dah 4cm and dah leh anta ke labor room…pergh masuk2 je labor room tu hakak rasa cm dejavu…suasana dulu kini depan mata..ngeri beb…huhu….diorg pasang tu ini..check bukaan….pecahkan ketuban..owh I byk air sbb tu perut besar sblm ni rupenye..hakak soh panggil hubby masuk…nurse kasi hubby masuk..borak2 tu ini sakit sket hakak menahan sakit jap, then smbung borak lagi..hakak ckp ngan hubby agak2 sempat tak bersalin 25hb cos today anniversary in law…msti best kalo sama…hubby ckp, it’s ok sayang..lmbt pun xpe, janji ayang n bb sihat..huhu

Contraction makin kerap n sakit giles…pastu nurse kata kalo rasa nak meneran/ berak inform diorg..dh lama tu hakak ckp nurse sy cm nak terkencing/ terberak ni….diorg pun mula kelam kabut..hakak rasa cm tak sempat nak kangkang betul2 sbb sakit sangat…x sempat nak pegang pergelangan kaki..rasa nak nak meneran sangat je…hakak meneran then nurse kata jgn buka mulut, time teran tutup mulut…kali kedua meneran sungguh2 alhamdulillah, my lil baby kuar gak…hadoiii…

12.12am, 26hb Aug 2010 - it’s a girl!!

pic terakhir sbg pregnant woman....kikiki

Don't Cry for Me...I'll be Away

Today is my last working day sbb next week hakak dah start maternity leave..so hakak akan bercuti selama 60 hari...yg tak best nye hakak still tak tahu bila bb ni nak keluar...kalo bleh taknak bazirkan cuti ni..iyela, just imagine pantang je dah 44 hari...so hakak ade 16 hari jek utk beronggeng sakan selepas puas berpantang...nak kemas2 umah yg dah dekat 3 bulan ditinggal kan lagik...hakak pun rasa perlu membiasakan diri dok umah sendri dgn 2 anak....huhu...so kalo bb kuar lmbt, maka makin kurangla waktu lepak hakak kan...owh, NUBE dah luluskan 90 days maternity leave kan? sgt syok keje bank yek, tapi rasa cm bercuti sampai lebam plak...hhuhu..

Hakak kena gigih hari ni utk settlekan ape yg patut dan handover dekat pn.bos...tapi nmpknye pn.bos tgh berkira2 nak kasi hakak bawak balik laptop...situasi merbahaya kerna hakak mungkin akan dipaksa bekerja ketika cuti...huhu...tgkla yea bos kalo i rajin..hehe..tapi kalo bos kata broadband, i setuju cos i bleh update blog...hahaha motip

Owh arini sudah 10 ramadhan, maknanye sudah 7 hari gak hakak berpose..alhamdulillah...diam tak diam banyak hari gak hakak berpose...tapi td bile terpandang poster iklan baju raya, tetiba hakak terpikir, aku takde feel langsung raya thn ni..of course la sbb utama nye sbb hakak tak dpt beraya kan...bila org dok order biskut raya la, baju raya la, hakak nengok jek...hubby gerenti akan shopping baju siap jek utk dia dan anak2...hakak plak tak sure nak baju raya ke tak...aku nak merajuk sbb diorg je yang dapat beraya..ini tidak adil!!

Nampaknye hakak juga terpaksa lupakan lambaian ketupat pulut, rendang ayam, rendang daging, biskut almond london, rumah terbuka dan juga juadah lain...uwaaaaaaaaaa!!!!!!






* Dalam rumah ni ada undang2, time makan kena tengok dan amik bau saje.........

Soseh-Soseh Lagik

Wah seminggu sudah kita berpose..diam tak diam je kan...opps msti ckp aku tak pose kan? hakak pose hokey! tp atas nasihat member hakak yg pernah bersalin time bulan pose, dia ckp ngan hakak jgn pose direct cos takut nnt nak bersalin tak cukup air...dia dulu sbb straight pose then time nak bersalin, tak cukup air and end up kena ceaser..so sbb tak nak amik risiko maka hakak takde la pose penuh wpun dalam hati sayang giles....hakak just buat 2 hari pose, sehari tak..buleh gitu? huhu

Semalam hakak dah apply for maternity leave and nmpk nye dah approved..so officially hakak akan bercuti on next week onwards...then blog ku akan bersawang la utk tempoh masa yg lama..haha...iyela, hakak ni mane ade laptop nak update sume...takkan nak minta tolong mr.hubby plak tolong update kan...LOL...

Skang ni hakak tgh gigih menyiapkan segala benda yg hakak boleh buat kat opis ni...tak nak pending2...i tak nak la tgh syok2 bercuti (syok ke?), rupa-rupanye org opis ni dok maki2 cos keje tak siap kan...huhu...sbg pekerja yg berdedikasi, katanye la, hikhik, hakak akan pastikan sume senang ati time hakak on leave...

Hakak plak still menghitung hari...nmpknye bb kali ni tak cam the 1st one..lambat plak dia nak keluar...masih lagi seronok berada di dalam rahim ibu...maybe nak kasi chance hakak pose puas2...nak kasi chance hakak berbuka ngan family kat port klang kot..takpe, we just go with the flow jela...hakak pun dah cam letih, tunggu punya tunggu, bb tak keluar2 gak...huhu

Soseh Soseh

Amacam? dah ready for tomorrow? hehe....mesti masing2 dok pikir nak masak sahur ape, nak buka plak makan ape..tak gitu?

Hakak still menghitung hari...baby ni belum bersedia nak keluar lagi...maybe syok dok kat dalam tu..si kecik plak makin menduga kesabaranku...huhu...tapi so far hakak rasa she will be a good sister...tgk drpd situasi sekarang la bcos sometimes my MIL akan jaga anak2 SIL...so si kecik tu dah biasa dgn adik...kalo dia dgr je sepupu2 dia menangis, dia akan pujuk, pastu tepuk2 sambil cakap, " sayang sayang sayang~~~"....

Hakak plak hubby dah bising sebab taknak amik cuti...dia tgk hakak cam dah tak larat sangat...of course la hakak paham dia punye concern tapi ntahla, hakak rasa kalo hakak dok rumah pun gerenti aku lagi lambat bersalin...at least kat office ni memerlukan hakak berjalan2 jugak...ada gak exercise sket..kalo kat umah, dah sah2 hakak akan tido jek...iyela, tak tau nak buat ape kan...lagi2 bulan pose...melepet jek....tapi bila hubby sudah mula menunjukkan gigi taring harimau beliau, maka harusla akak menikus berjanji hakak nak amik cuti seminggu sebelum due date hakak....keke

Owh ye...malam ni tgk anak bulan kan? tapi seingat hakak, gerenti sama je cam kalendar...kalo 11hb, maka 11hb la pose pertama..hakak pun tak sure tengok anak bulan tu utk ape...ade sesiapa leh share ke?

A Simple Spagethi

Semalam balik keje tetiba teringat hajat en.hubby nak makan spaghetti...actually hakak pun baru2 ni tetiba rasa nak mkn spaghetti tapi malas nak masak sendiri...tapi bila hubby dah request hakak pun gigihla masak utk dia....before ni hakak tak makan tau benda alah ni, tapi ada sekali time open hse office mate, dia buat tercair sket...tapi hakak suke...ala2 mee hailam gitu..ahaks...so skang ni kalo hakak yg masak hakak prefer kasi cair sket...hehe...ni hakak nak share sket resepi nye tapi hakak buat simple je...tak byk bahan pun, janji sodapppp

Bahan-bahan
1 bungkus spaghetti
3 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
1 tin sos spaghetti Prego
1 bungkus daging/ ayam cincang (hakak prefer daging cos lebih sedap)
1 tin cendawan butang
Cili mesin

Cara-caranye
1. Tumis bawang dan cili mesin hingga garing.
2. Masukkan daging/ayam cincang & masak hingga garing
3. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi
4. Masukkan sos spaghetti, air & cendawan. Masukkan garam & gula secukup rasa

Untuk memasakkan spagethi pulak– didihkan air, minyak (1 sudu) & garam. Lepas mendidih masukkan spagethi dan kacau hingga cukup lembut. Kalo suka boleh taburkan hiasan oregano atau parmesan cheese.

Gitu....senang kan....tapi actually ada banyak cara nak buat spagethi ni..ikut selera la..tapi kalo nak simple tiru saje mcm saya....




ini hanya gambaran semata..hakak malas nak snap uols...hikhik

Ramadhan is Coming

" ku Mengharap kan Ramadhan kali ini penuh makna.........."

Alhamdulillah...dikurniakan kita kesihatan yg baik, umur yang panjang utk menyambut kedatangan bulan yg cukup mulia ni...sekejap je masa berlalu, tau2 Ramadhan datang lagi...

Honestly hakak cukup2 happy next week dah nak start puasa..eventho hakak ni tak sure la sempat sama2 berpuasa pd 1st Ramadhan tu atau tak tapi hakak still excited nak sambut bulan puasa ni...bangun sahur, berpuasa, terawih, mengaji.....syok sgt!!

Teringat zaman kecik2, hakak cukup rajin pose tau....time berbuka plak makan tak hingat...hahaha...tapi hakak selalu ikut gi terawih...tapi slowly bila dh besar, dah kerja sket, life mula busy...terawih jarang2, kalo gi pun buat 8 rakaat je...huhu...dah besar ni pun gerenti pose tak pernah cukup...subur ler katakan...kalo tak awal Ramadhan, mesti time ujung2 Ramadhan dah bocor...sgt tensen hokey! Tapi nak buat cmne kan....

Semoga kita dilimpahi rahmat, dapat menunaikan ibadah berpuasa di bulan yg mulia yang akan tiba tak lama lagi ni dan semoga Allah ampunkan dosa-dosa umatnya.....



Marhaban ya Marhaban Ramadhan al-MUbarak




Debaran Kian Terasa

Nyampah tak bila hakak asyik cite pasal pregnancy je? hehe..harusla kan...especially di bulan2 terakhir ni...time ni la nervous abis...

Next week insyaAllah hakak dah cukup 9 bulan...setelah mcm2 jadi dr 7 bulan aritu, hakak still bertahan..bukan ape, starting next week hakak dah kena gi check up every week..nyampah btol...cuti smp dah nak abis dah...dgn hB low lagik...hakak tak tau cmne nak naikkan HB ni...kerang hakak x suke mkn, hati ayam plak kalo takat seketul bleh lagi la usaha abiskan, kalo lebih je dah mula la aku loya...then nak wat cmno?? Hakak ingat lagi time 1st baby, sama gak HB low smp kena amik injection ape ntah kat bontot tiap2 hari selama 7 hari kalo tak silap...naik lebam bontot...pestu time beli lauk kerang kat canteen plak (sbb terpaksa hokey!), hakak just amik 5 biji kerang je...sbb kalo mkn 5 biji kerang sehari di darabkan dgn 5 hari bekerja, maka hakak berjaya mkn 20 biji kerang...yeay!!! dah nurse kata kuantiti yg disarankan 20 biji kerang seminggu, so kira okla kan...kekekekekkeke

Luckyly skang hakak dah bleh mkn daging, so bleh jadi alternative lain kepada kerang & hati ayam...just maybe kena tambah kan kuantiti pengambilan la...owh ye, alhamdulillah gak skang kepala baby kat bawah n nampak nye perut hakak pun dah turun...

Tapi kan hakak dr pagi td cirit birit sakit perut...ni sume penangan durian la ni kot...hubby beli durian atas permintaan anak dia..tp hakak yg pulun..keke..tp disebbkan telah berjanji control mkn, maka hakak mengambil masa 3 mlm berturut2 utk habiskan durian tu..kikikiki...pastu perut mula la memulas bagai..tp still degil melantak durian tak hingat...dahla skang ni tido tak lena dah mlm2...asyik terjaga je...siap mimpi2 lagi dah bersalin la, dah breastfeed la.....nampak sgt dah mula tak keruan....

Apepun, dikesempatan ini, hakak nak minta maaf la yea kalo ape yg hakak tulis dlm blog ni mengguris perasaan sesapa yang baca..sumenye tak disengajakan...ia hanya luahan hati/ kata2 emosi diri sendiri....hikhik..hakak minta sume dapat doakan agar process bersalin kali ni mudah atau lebih mudah drpd time my 1st daughter tu ek..n hopefully jugak hakak or hubby tak panik time nak bersalin nanti....time 1st dulu tak panik sgt cos tak sangka pun nak bersalin, rasa sakit bawak gi spital tgk2 dah terbukak dah rupanye...jgn yang kedua ni plak tetiba nak panik...almaklum la, dah bersedia la katakan...wahhh bersedia katanye!!! kalo dah bersedia takkan la panik plak..iye tak? kekekeke...apa daaa...cakap putaq belit!


hakak salam raya dulu yea...kekekeke

Owh Belum Bersalin Lagi Rupanya....

hehe...gitu title nye ek?

Ok, first of all, 2 hari yang lepas hakak mc...mula2 mc sbb perut rasa semacam melantak durian tak hingat...semalam plak...jeng jeng jeng!!!!!!

My hubby supposed to go to Singapore tapi hakak request takyah gi sbb hakak rasa semacam mlm tu...so my hubby said, ok! utk isteri tersayang....then pagi tu hakak bersiap cam bese untuk ke tempat kerja, si kecik bgn awal pestu dan-dan plak dia o'ok...hakak mandikan la dia terus n everything cam bese...tetiba hakak rasa cramp kat perut sebelah kanan...hakak try rilex lagi...pastu sakit balik sampai takleh nak berjalan....sume dah terkejut suruh hakak baring dulu, rilex2, then lama sikit try bangun balik, cramp tu menyerang...hubby dah kelam kabut nak bawak gi hospital...imagine hakak mmg susah gile nak berjalan sbb cramping tu smp kena amik nafas cam org yang betul2 nak bersalin..dalam lift ada amoi tu siap tolong ajar cara nak tarik and hembus nafas lagi..huhu

Dalam kete plak sakit tu makin kuat smp meleleh2 air mata hakak....sakit giles...then sampai spital terus doc check....dia tanye contraction ke , then hakak kata bukan...just sebelah perut rasa cramp...after puas di interview oleh doc, barula diorg decide ape sakit hakak...maybe sbb hakak ada kencing kotor and doc nak amik specimen hakak nye discharge kat bawah tu...amik specimen keputihan hakak la senang ckp...kena kangkang depan doc lelaki...adoiyaiii malu nye hakak~~~~ iyela, time 1st baby,hakak dah betul2 sakit so tak hingat ape...ni sedar lagi...so of course la segan...pastu dia kata mmg hakak byk keputihan..sbb tula hakak jadi cmtu, n abb tu gak la nape lately hakak kerap sakit pinggang n belakang...so lepak2 jap kat atas katil tu then hakak dah bleh discharge, tak kena tahan pun.....

Kat opis sume dok sibuk ingatkan hakak dah bersalin, even kat rumah time hakak balik pun my MIL ngan si kecik tu dah bersiap ngan beg2 skali nak bawak gi spital...sbb ingatkan hakak dah bersalin...hakak smp je rumah, si kecik siap tanya mana adik? hahaha....sabar ye sayang.....ada lagi 2 weeks utk 36mgu...then hakak akan senang hati nak bersalin sbb dah cukup bulan....

Ini Bukan Mengadu Domba

Hakak dah masuk 34weeks now..

Hakak bukan nak complain tau, just sharing what i feel lately..

Tak tahu kenapa badan lemah sgt lately..hakak rasa cam dah tak larat nak tgu 9 bulan..cam tak sabar nak kasi bb keluar...perut dah sgt2 besar...tido mlm serba tak kena, asyik2 terjaga mengiring ke kiri, pusing ke kanan...buat keje rumah sket dah mengah..berdiri lama sket dah sakit kaki...sekarang ni kerap sgt perut menegang dan sakit belakang n pinggang...hakak tak suke nak manja kan diri sgt...dan hakak bukan jenis yang manja pun
Time 1st pregnancy dulu rasa nye takde cmni...this time cam mencabar sket...tapi masa mula pregnant dulu mmg cukup senang..morning sickness pun takde...ujung2 ni plak, mcm2 hakak rasa...weekend lepas hakak rasa muka hakak dah lain, cam sembab, cam mengembang pun ada gak...kaki nmpk cam bengkak tapi hubby kata takde pun...perut jgn cerita la....
Hakak cukup malas nak gi keje...pdhal kat opis bukan nye buat ape sgt..kalo keje kilang tu, iyela letih nye...hakak dok menghitung hari bila la nak bersalin ni..huhu...si kecik kat umah tu plak makin menguji kesabaran hakak...kalo ngan org lain elok je...kalo ngan hakak cukup2 dia buat perangai...hakak pun tak suka nak marah2, rotan dia selalu...tapi kdg2 marah ni dah tak leh control dah...
Sebab tu la besar pahala ibu mengandung ni kan...sbb tu jugakla anak lelaki kena letakkan ibu di tempat yang tertinggi sebelum isterinya, tak cam anak perempuan..dulu terpikir gak cam tak fair perempuan kena utama kan suami tapi suami kena utamakan ibunye...tapi alhamdulillah lepas dah merasa sendiri jadi ibu ni baru tau camne besarnye pengorbanan seorang ibu.....
Hopefully hakak terus tabah membawa seorang lagi umat nabi Muhammad dan juga zuriat kepada suamiku.....

Lawak : Menantu Yang Sengal

Hakak malas nak cerita banyak...layan~~~~~~~~

Ada satu famili. Satu hari sedang menantu lelaki tengok TV, bapa
mertua lalu di depan. Tiba-tiba bapa mertua rebah sambil
memegang dada. Apa lagi, kelam-kabutlah si menantu. Isterinya
dan emak mertuanya pun menerkam ke arah bapa mertua sambil
pegang-pegang dada bapa mertua.

Bapa mertua tak bergerak, senyap saja. Bertambahlah gabra semua
yang melihatnya. Emak mertua menyuruh menantu mengajar bapa
mertua, yang di atas ribanya itu mengucap. Dia gabra, sampai
isterinya pun tolak-tolak bahunya suruh cepat lakukan. Emak
mertuanya ulangi lagi suruh dia ajar mengucap.

Dalam gabra itu, dia pun dekatkan mulutnya ke telinga bapa
mertua sambil berkata: “Ma Rabbuka! (Siapa Tuhan kamu!)..” Kuat
juga dia sebut, hingga terkejut emak mertua bila mendengarnya.

Tiba-tiba bapa mertua tersedar dan terus berkata: “Bila masa kau
jadi malaikat ni? Aku belum mati lagi la..”

Jika Isteri Menangis Di hadapanmu

Hakak tak nak buat entry pasal final World Cup pagi tadi cos sume pun dah tau ape result nye...anyway Congratulations to Spain and fans !!! hehe

But i just want to share 1 article ke puisi ke hape ke ni, hakak pun tak tahu...but very interestingand meaningful....sumber: facebook someone...

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.


Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...


Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi
kerna dia akan menjadi lemah!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.


Wahai suami-suami,
Jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu
sepanjang hidupmu disaat kau terperuk terlalu dalam .


Wahai suami-suami,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu,
kau merosakkan kehidupannya.


Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya.
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?


Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...


Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN..


Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal.
Bahawa "Betapa BERHARGAnya dia".


Sotong Si Ahli Nujum

Semalam dilanda confius sbb kat fb hakak sume dok ckp pasal sotong...hakak naik heran sotong ape tu, sini sotong sana sotong, hakak cukup tak paham...balik keje tu cakap ngan hubby pastu mlm nye plak kuar berita pasal sotong si ahli nujum tu......laaaa, begitu ke? Al-maklum hakak ni takde follow sgt World Cup, just amik tau pasal result jek, sape yang masuk semi-final, sape masuk final..takat gitu2 je...team ape yg hakak sokong pun tak tau....

So di atas rasa curiousity yang tinggi, hari ni hakak google la pasal en.sutun ni and ni info yg hakak dapat................

Sotong ini berumur 2 tahun dan diberi nama Paul , dilahirkan di United Kingdom dan telah dipindahkan ke Akuarium Oberhausen di Jerman. Sotong yang digelar 'psikik' oleh penyelidik Jerman itu dikatakan berkemampuan meramal keputusan perlawanan membabitkan Jerman di Afrika Selatan dan setakat ini semuanya 'TEPAT'. Perghhhh!!!
Ramalan2 sotong ini adalah ketika Jerman mengalahkan Australia dalam perlawanan pembukaan, kemudian kalah kepada Serbia sebelum menang dengan Ghana, kemudian kemenangan Jerman mengatasi England dalam pusingan kalah mati dan yang terbaru kekalahan Jerman kepada Spain. Sotong ini dikatakan akan diberikan 2 bekas yang mempunyai bendera dan sotong ini akan berenang ke arah tong yang diramalkan itu, memanjat dan menutup bekas itu sebaik saja ia duduk di dalamnya. Dahsyat sotong ni kan? Sekarang ni bertambah glamer sbb ada ancaman bunuh ke atas sotong ini...dan dengar2 ramai gak mengidam nak makan sotong kurita ni..bak kata mereka,

"Goreng pun sodap!!!" hahahahahha

Pada hakak, mmgla binatang mempunyai keupayaan deria rasa ke atas bencana2 yang akan datang dan semua tu adalah tanda kekuasaan Allah, tapi hakak tak sure plak kalo bab meramal ni...Ape pun jangan la kita sampai jadi syirik plak...jgn la jugak berjudi dgn menggunakan ramalan daripada en. sotong ni...

Last but not least, tepuk dada tanya selera...lalalala~~~~

Update in 32 weeks

Wahh, update katanye...pdhal before ni mana ada entry hakak update pasal pregnancy ek...Alhamdulillah, minggu ni hakak dah masuk 32weeks, dalam 8 bulan la...so far everything is ok and hakak doakan semuanya berjalan lancar sampai la hakak betul2 cukup bulan...

1. Hakak dah letak beg utk dibawa ke hospital kat dalam kete

2. Hakak dah kena tido mengiring...kalo tido secara telentang gerenti susah nak bangun and pestu sakit pinggang plak

3. Kalo hubby takde plan nak jumpa client, dia akan hantar n ambil hakak dari tempat keje...tapi kalo dia ada meeting ke hape ke, hakak still kena drive sendiri gak

4. Hakak kena drive sambil mengangkang...no more ayu2 please..cos perut hakak dah penuh ke bawah

5. Baby bergerak sgt aktif...sgt sakit apabila baby mula kicking & moving in my womb...maybe utk sama2 memeriahkan demam World Cup

6. Perut sudah jauh ke depan..kadang2 ngeri plak nengok

7. Mudah letih...hakak dah tak mampu berjalan jauh, naik tangga barang setingkat dua pun mengah...adoiyaii tak fit langsung

8. Mula memikirkan yg bukan2 seperti sakitnye bersalin, kat mana agak2 hakak berada time mula2 rasa contraction, kalo kat opis, mampukah hakak bertabah drive ke spital sendri dan mcm2 la...owh ye, lagi satu, apakah mudah time nak jahit nnt..hakak tak sanggup dijahit selama 2 jam lagikkkk!!! OMG

9. Mudah marah especially kalo si kecik taknak dengar cakap..hakak akan mula naik hantu dan tangan dgn otomatik akan mencubit barang sepicit dua

10. Mula berusaha keras cuba settle kan pending job...actually takde la pending pun cos hakak ni pekerja berdedikasi, gitew, tapi hakak kdg2 malas nak buat filing selalu..so hakak campak je dlm tray, time malas nak buat keje depan pc tu, barula hakak focus on filing things on my table..hikhik


Setakat ini, hanya itu saje update dari hakak..yang lain2 mungkin hakak tak teringat ataupun mmg dah takde lagi...


Sekian laporan saya, kita bersambung ke bilik berita~~~~~

Hari Keluarga Katanye....

Salam...

Last weekend merupakan hari keluarga kami..hehe..almaklumla, hubby i kan selalu outstation jek..so since last week dia tak keje, weol pun decide balik port melawat family..hakak pun sambil nyelam minum air la sbb kemas2 gak brg untuk berpantang nnt...maybe hakak berpantang kat umah mama dlm seminggu jek cos mama keje n bleh amik cuti seminggu jek untuk jaga hakak...it's ok, thanks mama utk pengorbanan mama...

Petang sabtu tu hakak bawak mama melawat atok kat Banting, atok dah tenat, badan kurus sgt smp hakak rasa just tinggal kulit n tulang je..atok tak sedar pun just terbaring..before ni atok dok kat hospital lama sampaikan hospital suruh bawak balik je sbb takde progress..hakak salute mcik hakak yg jaga atok tu, dia sendiri yang mandikan, basuh berak, kasi mkn itupun gunakan tiub...hurmm bak kata hubby bukan sume anak diberi peluang utk balas jasa ibubapa...hakak just doa agar Allah permudahkan urusan atok hakak tu..

Balik dari Banting, bawak mama gi beli brg dapur plak..dhla saturday tu hari tanpa plastik beg, so kalo shopping xde plastik diorg kasi..kalo nak kena beli sehelai 20sen..adoiyaii...yg paling best hubby belikan durian n balik tu mama buat bubur kacang durian plaks...yehuuuuu!!! Dgn tersangat gembira hakak makan..lepas teringin i tu uolsss....hikhik


ni bukan bubur yg mama hakak masak...tapi ini hanya gambaran semata2..hikhik...best tak??

Sunday plak time nak balik KL, mcm2 tempat singgah...memula gi kenduri kawan hakak, shuhada...shuhada ni member sek. menengah + the only member sekolah yang hakak jumpa time kat dungun...time2 sedih homesick dulu, kalo jumpa shuhada msti hakak rasa seronok gile..hakak tak amik pun gambar ngan shu cos weol smp pun diorg dah tgh tepung tawar..hakak la yg lmbt smp..hehe...cantik sgt dia, sepadan ngan cik abg pakistan dia yg handsome tu..color pink lagik...wish u Selamat Pengantin Baru, moga kekal ke akhir hayat...

Perjalanan diteruskan dgn singgah ke mcD jap and terus plak ke KLCC...serius dah lama hakak tak melepak klcc..last gi situ pun ngan hubby before kawen rasanye..time zaman dating2 gitew...pergh gile la lama! Bawak si kecik tu jalan2 kat taman klcc tu, dia nmpk plak ada swimming pool, hurm habis!! Terpaksala kasi mandi jap....si kecik tu tak puas hati mandi kejap sbb time tu dah ujan...hahaha..cian dia...next time kalo abah free kita gi lagi ek sayang....

excited nak lompat plak

ni nak joget plak..kekeke


kasi chance naik ngan muka yg selebet

Balik tu hakak dah condemn...penat, sakit pinggang..terpaksa gak gigih iron baju...sok isnin, keje la pulek!!!!

Adakah Hakak Romantik?


Zaman2 berchenta dolu, uol jenis yang romantik tak? hakak tak! kekeke...tak ade la, bila nengok kat facebook status kawan2 yg berjiwa sentimental ni, buat hakak terpikir betapa tak romantik nye aku sebenarnye...hakak segan nak romantik2 ni..tak kena ngan jiwa gitu! Tapi i bukanla anti kepada kawan2 yang berjiwa ni hokey..tu diorg punye hal la..lgpun hati kita ni kan lain2.....
Tapi betul la, kita dijadikan berpasang-pasangan, saling lengkap melengkapi...sbb tu hakak dapat hubby yang romantika di tampoi...kalo dolu2 tulis surat cinta, ayat kemain berbunga2, minat plak lagu yg mendayu2...kalo nak tau hubby i tu romantik cmne, uol dengarla lagu2 spin, spoon, fork, kekeke...yang paling best hubby i minat lagu jelmol uolsss!!! imagine la romantik ke tak mamat tu..


~~terpaksa terima...walau kering air mata..lalala~~~


Actually tak salah pun romantik ni kan..especially pas kawen..sbb nye kadang2 kita lupa nak romantik dgn suami sbb lebih beri tumpuan pada anak...tapi still kena ingat isteri kena jaga hubungan ngan suami gaks..takut2 nnt dia cari lain, meroyan jadinya kang...thanks to my hubby sebab walaupun hakak tak romantik tapi dia still teruskan ngan keromantikannye itew..alaa, jiwa perempuan kan cam kerak nasi...hakak ni wpun brutal2 sket, nak gak merasa saat2 romantik..hikhikhik

Berikut cara2 romantik ala style hakak ...cewahh

1. Tiba2 sms 'i love u' - iyela, dulu2 kalo time berchenta, sms sket punye panjang pastu ujung2 msti ada i love u, miss u...baru2 kawen, sms panjang sket je...dah lama sket kawen takat sms 1 patah word je..hikhik..so harusla kadang2 surprise kan hubby ngan sms 'i love u'

2. Kalo time hari2 istimewa hubby, hakak akan kasi kad cos hadiah kadang2 jek hakak beli...hahaha..so time kasi kad plak hakak tak nak kasi direct...so kadang2 saje je letak kat tempat yg hubby akan selalu pegi...cm surprise la time dia dapat kad tu

3. Berpegangan tangan ketika berjalan - mmgla hubby kena dukung anak tapi kadang2 hakak akan menyibuk gak nak pegang tangan dia..so penuhla tgn hubby i kiri dan kanan..hahaha

4. Utamakan hubby dlm setiap keputusan contoh kalo nak share story ke, nak jalan2 ke, nak pilih baju ke...so hubby akan rasa dihargai

Erm ape lagi yang romantik nye hakak ni ek? Cam dah xde jek...adoiyaii!!! Tak romantik nye aku....


Surat Berhenti Kerja Seorang Operator

Hari ni hakak nak share one joke..kekeke


JULIANA BONUS BT CHE ROSSNO
834,LORONG BAHGIA
TAMAN SEJAHTERA
06600
============ ========= ========= ========= =========
MUHAMAD YUSOP
PLOT 131A,
JALAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 BUKIT MINYAK,
SEBERANG PERAI TENGAH,
PENANG .
19 DEC 2005

TUAN,
PER : SURAT BERHENTI KERJA

Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab- musabab saya ingin berhenti kerja:-

1. Saya kerap dibuli oleh senior.
2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau makcik senior yg kira.
3. Lagu 5'S tidak masuk dalam carta ERA.
4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je... Nak beratur pun dah 20 minit!!!
5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII. .. ... ... . Kasut takde sponge pulak!!!!!
6. Bas kilang tersangat laju... . Tersangat BAHAYA... ..
7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Indon tak ambil SPM pun boleh keja jugak!!!
8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak bagi Warning Letter pulakk... ..
9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK DIUTAMAKAN.
10. Scan in/out sikit nak masuk kena berator sampai GATE HOUSE nak balik kena berator BULEH TAWAF satu kilang..
11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu... . Masuk LATE marah!!! Balik LATE driver BAS pulak marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI selalu kena MARAHHHHHH.. .
12. Boss kadang2 ok, kadang2 tension sampai tak ingat yang kami ni orang gak
13. Faedah2 lain tak memuaskan. contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut profet shereing HAMPEHHH
14. BANYAK LAGI NAK HABAQ TAPI KUT TAK SANGUP DENGAQ KUT!!!!
15. Bonus Tahun Ni Takde Macam Hampeh...Orang Gaji Besar je yang dapat,Orang bawahan semua tak dapat...Kalau mcm ni biar boss besar mati cepat!!!! ..baru ada keadilan.... .. Aminnnn

Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM890. Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segala kerjasama ... ... ... ... tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya.

**Akhir kata, terimalah sebuah pantun MAUTdari saya... ... ..IKAN KELI, IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI, LLLAAAMMMBUNG. .. ... ... ... ...

Pre-Mature Contraction

Semalam hakak mc lagik...recently byk betul cuti...almost every week hakak akan cuti dlm sehari...tp bukan sengaja hokey...

Semalam plak mc sbb pre-mature contraction..actually dah 2 mlm berturut2 hakak rasa perut tegang gile..tp tak amik port pun cos normal la kan perut rasa tegang2...tapi bila dh 2 mlm, en.hubby dah risau..dia ckp, just check je, kalo xde ape2 pun xpe, janji check and dia rasa puas hati...then kebetulan time jumpa doc kat clinic tu perut mmg tgh menegang giler, so dia pun cm risau..lgpun dah 2 mlm...hakak buat test utk tgk urine last2 rupanye kencing kotor...kencing kotor pun salah 1 penyebab pre-mature contraction and sometimes ada case yang bersalin awal sbb kencing kotor...doc tu explain that kencing kotor ni biasa jadi kat perempuan especially time preg sbb lagi mudah dijangkiti kuman..doc tu advise hakak refer to hospital...

So semalam weol gi la hospital, then gynae tu suruh hakak habiskan antibiotik jek...tp dia ada gak kasi admission form, so pasni kalo sakit sgt pastu contraction tu makin kerap terus admit jek...takut hakak...eee macam2 hal la...

Bukan tak nak, tp of course hakak nak tgu betul2 cukup 9 bulan...hakak tahu cmne susahnye bersalin baby pra matang ni...tapi tu sume kuasa Allah..hakak just doa everything will be just fine...

Happy Father's Day

I came across this Little Mama Diary blog and below was what she wrote:

" Today is Sunday, 21st June. It’s the Father’s Day. So, I’m wishing to all great fathers out there – Happy Father’s Day! Frankly, I never celebrate a Father’s Day. In fact, I never heard of any other celebration than Hari Raya, Chinese New Year, Deepavali and Christmas when I was young. Pity me? Don’t be LOL. Just blame the government because doesn’t make it a public holiday…ha..ha..ha
I only knew about Mother’s Day and Father’s Day when I studied in a boarding school in Seremban (TKC). But, I never bother to celebrate. Because I never been taught to celebrate (read: bukan tradisi).
What is a Father’s Day anyway? A day to appreciate your dad, is it? A day to celebrate having a dad, right.
But, not everyone has a good dad you see. Many have evil dads. Many have ignorant dads. Many have NO dad at all. So, doesn’t that mean celebrating a Father’s Day could hurt certain people’s feeling, right? What will those who never get the LOVE from a dad feel, hmmmm. Oh.. I’m not against Father’s Day celebration. Let’s all appreciate our dad!"

Pada hakak, ape yang dia ckp tu ada betulnye...hakak pun actually tak hingat langsung last Sunday tu Father's Day...dah nak petang baru teringat, tu pun time hubby keluar jap...so hakak pikir, owh nantila hubby balik nak wish...alih2 time dia balik hakak terus tak ingat smp la mlm....hahaha tu pun ingat balik sbb ada org lain wish hubby i...huhuhu

So semalam hakak beli la kek (sekali utk besday pak mertua) and kfc untuk makan 1 family. Since hakak ni tak kreatif cam org lain, hakak beli je card kat 7-Eleven..hahaha...hakak tulis a simple words for him and sign by me and her daughter. Tapi weol sign pakai mulut jek, hakak pakaikan si kecik tu lipstik then suruh dia cium kat kad tu, same goes to me....so jadi cam cop mohor drpd kitorg la...haahha...n the simple words plak hakak kasi cmni jek, tak romantik kan?

Dear Abah

Abah tak tahu ikat tocang

Tak tahu menjahit

Tak tahu berkebun

Baaanyak yang abah tak tahu

Tapi....

We still love you for who you are...

Happy Father's Day Abah!


But we don’t really need a special day to tell him that we love him, right? How about telling him EVERYDAY? How about appreciating and loving him every seconds?

New Template

Saje jek nak try template lain...hakak kan budak baru belajar uolss...hehe

Anak Manja

Tak tahula nanti cmne..anak ku si kecik tu makin manja sekarang ni...semalam buat hal plak tak kasi gi keje...time hakak amik baju keje nak pakai dia trus merengek2 ckp ibu, tak nak gi keje...pastu melalak-lalak time hakak nak kuar rumah...ishh pening hakak...

Kecik tu mmg rapat dgn hakak..iyela, dah abah nye asyik outstation jek, mestila jadi rapat dgn hakak je...kalo hakak ada rumah makin menjadi2 manja nye...tido gerenti nak hakak tidokan..susu nak hakak je yang buatkan, mandi pun gitu...kalo nanima nye atau makcu nak buat je, trus ckp nak ibu yang buat...kalo time hakak keje tu elok je dia tak buat perangai...mlm2 pun time nak tido siap berpeluk2 ngan hakak ni, kalo hakak ada kat umah plak, asyik mengekor je ke mana pergi...tak bleh plak hilang sekejap depan mata dia...aku nak gi toilet pun dok mencari, mane ibu? mane ibu?

Hakak tak kisah, paham pun...kalo tak anak nak manja ngan ibu nye, nak manja ngan siapa kan...tp just risau kalo time nak bersalin nanti dia buat hal plak...even skang pun hakak try suruh dia tido ngan nanima dia, tapi at last tgh2 mlm dia akan cari hakak gak...

Kadang2 terpikir gak, bila dah ada anak 2 nanti bleh ke hakak kasi kasih sayang seadil-adilnye pada anak2 hakak...bleh ke hakak kasi perhatian pada kedua-keduanye sekali...si kecik tu akan jealous ke kalo nampak hakak peluk adik dia...betul ke takkan berlaku berat sebelah dlm setiap keputusan yang hakak buat utk anak2...hurm, hopefully when the time's come, everything will be ok...maybe it's part of learning for me...moga Allah permudahkan segala urusan ku........

Cerita Misteriku

Semalam sambil2 melayan jam di KL ptg2, hakak bukak la hotfm..dengar la celoteh Kiran...hakak mmg suke layan hotfm especially time2 gi keje and balik keje...sbb sah2 aku tensen ngan jam kan...so at least terhibur la sket layan radio ni....hakak tak ingat plak dia cite pasal topic ape...yang pasti buat hakak teringat cerita hakak time sekolah menengah dulu...

Gini...time tu hakak gi la toilet ngan kawan2 hakak, smbil2 melawa menengok cermin tu, kitorg pun borak2 la....hakak kalo smbil borak2 tak suke nak duduk betul2 dpn cermin...yela, cian la kat org lain yg betul2 nak make up la, betulkan tudung la...so hakak ke belakang la...kat belakang tu plak tempatnye cam tinggi sket..so kalo agak2 nak betulkan tudung dari situ, nmpk je...tapi actually cam kita menumpang cermin org depan la sbb kita duduk belakang....

Tgh syok2 berborak tu, tetiba hakak perasan something....

Eh, apsal kat dalam cermin tu aku nmpak aku tengah ketawa? hakak raba2 mulut hakak untuk pengesahan...eh, aku tak ketawa pun...hakak tgk lagi sekali kat cermin tu, eh iyela...aku tgh ketawa nampak gigi...hakak raba mulut hakak untuk kali yang kedua...wei aku bukan tgh gelak laa~~~~~~



hakak terkejut uolss!! hakak takut.....

Hakak dah cuak...takkan la toilet ni berhantu...siang lagi pun ni....hakak dah seram sejuk gak....eee ko janganla kacau aku......hakak tenung lagi skali kat cermin depan tu, sekali

.

.

.

.

.

.

Laaa, itu muka org depan aku ni yang tgh tergelak sakan sbb berborak.....muka aku terlindung kat belakang sket....so yang aku nampak tu sebenarnye muka dia, bukan muka aku!! adoiyaii~~~~~
Last2 hakak yg ketawa guling2 di atas kesengalan ku itew...huhuhuh...cmtu pun bleh ke?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...