Advert

Breastfeed Memang Terbaek!!

Pejam celik pejam celik, rupanya dh 3 bln lebih umur si kecik hakak tu...kejap betul..dan yg paling best, hakak still breastfeed my dear dotter tu...hepi sgt

Time yusra dulu, takat 2-3 bln jek..iyela, 1st baby kan...tak berapa pandai..kasi susu formula..then time kat opis pun hakak takde plak nak pam susu...tahan jela sakit bengkak smp ke petang...bila kat umah pun campur gak kasi susu..lama2 dia sendiri yang tak nak, dok tolak2 menangis time nak bf tu...hakak punye la sedih

This time mmg dah set in mind nak kasi seberapa lama yg bleh...hakak pun pernah baca mmg kena mula set in mind nak bf selama yg boleh time tgh pregnant lagi...ini utk merangsang susu and at the same time utk motivate kita...paling kurang pun biarla sampai si kecik umur 6 bln..so hakak usaha la pam time kat ofis...time balik keje terus kasi...then belajar kasi susu time baring, so mlm2 bleh hakak tido terus..hihi...pastu time kat umah plak sgt jarang hakak kasi susu formula..hakak akan kasi fully bf...alhamdulillah berjaya kekalkan susu sampai skang....syok tau tgk badan si kecik ni keras, tak lembik2...bdn pun sedap2 je....she looks very strong...badan pun naik time timbang baru2 ni, 5kg dah...alhamdulillah,berkat susu seorang ibu yg ikhlas...gitew!! hahaha

Tapi mmg banyak benefit bf ni...takyah pening kepala nak cari susu yg paling bagus sbb dh sah2 susu ibu ni bagus...no cost..nak berjalan pun takyah pack susu ke air panas ke...antibodi anak pun kuat...mcm2 benefit...rugi rasanya kalo tak dapat kasi susu ibu

"Susu ibu adalah makanan yang terbaik untuk bayinya. Ia memberikan segala keperluan nutrisi bayi, bersih dan bebas dari kuman serta tersedia pada suhu yang sesuai. Susu ibu juga mudah dihadam dan mengandungi antibodi yg diperlukan oleh seorang bayi dgn mengekal sistem pertahanan yg baik dan kurang mendapat penyakit. "
Memang tersangat la betul...hakak pun hepi sgt time bf sebab time tu anak akan mendongak je tenung muka kita...mesti dia ckp oo ini la ibu yg kasi aku kenyang ni kan...memang we can feel the bond..badan pun takkan naik kalo mkn byk time bf ni..sbb nya kita bekalkan makanan utk bb sekali..

4 comments:

Cik Shu said...

Aku pun ada dengar org cakap kalau nak bf baby kene niat sejak awal mengandung. Kalau niat nak bf lama, so lama la nanti baby kita minum susu ibu, kalau niat sekejap, makan sekejap je la baby minum susu ibu. So, awal2 mengandung lagi aku dah niat nak bf secara exclusif utk baby aku nanti.

MrsYusofhussain said...

cik shu - yup, true..bukan takat niat jek,kena rajin2 gak pam kalo baby xminum maybe sbb byk tdo ke kan...in fact lagi kerap dipam, breast akan kerap kosong, so bila breast kosong, ia akan mula generate susu yg baru..so susu pun jadi byk la..

ko pun dh bleh cari info utk bf secara exclusif ni tau..wish u all best

Cik Shu said...

Dalia, aku tag ko utk give away, please visit this link http://shustory.blogspot.com/2010/12/salam-perkenalan-from-ibusyiranina.html

MrsYusofhussain said...

cik shu - owh iyeke, haa ok..nnt ku tgk ek..thanks

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...