Advert

Sotong Si Ahli Nujum

Semalam dilanda confius sbb kat fb hakak sume dok ckp pasal sotong...hakak naik heran sotong ape tu, sini sotong sana sotong, hakak cukup tak paham...balik keje tu cakap ngan hubby pastu mlm nye plak kuar berita pasal sotong si ahli nujum tu......laaaa, begitu ke? Al-maklum hakak ni takde follow sgt World Cup, just amik tau pasal result jek, sape yang masuk semi-final, sape masuk final..takat gitu2 je...team ape yg hakak sokong pun tak tau....

So di atas rasa curiousity yang tinggi, hari ni hakak google la pasal en.sutun ni and ni info yg hakak dapat................

Sotong ini berumur 2 tahun dan diberi nama Paul , dilahirkan di United Kingdom dan telah dipindahkan ke Akuarium Oberhausen di Jerman. Sotong yang digelar 'psikik' oleh penyelidik Jerman itu dikatakan berkemampuan meramal keputusan perlawanan membabitkan Jerman di Afrika Selatan dan setakat ini semuanya 'TEPAT'. Perghhhh!!!
Ramalan2 sotong ini adalah ketika Jerman mengalahkan Australia dalam perlawanan pembukaan, kemudian kalah kepada Serbia sebelum menang dengan Ghana, kemudian kemenangan Jerman mengatasi England dalam pusingan kalah mati dan yang terbaru kekalahan Jerman kepada Spain. Sotong ini dikatakan akan diberikan 2 bekas yang mempunyai bendera dan sotong ini akan berenang ke arah tong yang diramalkan itu, memanjat dan menutup bekas itu sebaik saja ia duduk di dalamnya. Dahsyat sotong ni kan? Sekarang ni bertambah glamer sbb ada ancaman bunuh ke atas sotong ini...dan dengar2 ramai gak mengidam nak makan sotong kurita ni..bak kata mereka,

"Goreng pun sodap!!!" hahahahahha

Pada hakak, mmgla binatang mempunyai keupayaan deria rasa ke atas bencana2 yang akan datang dan semua tu adalah tanda kekuasaan Allah, tapi hakak tak sure plak kalo bab meramal ni...Ape pun jangan la kita sampai jadi syirik plak...jgn la jugak berjudi dgn menggunakan ramalan daripada en. sotong ni...

Last but not least, tepuk dada tanya selera...lalalala~~~~

2 comments:

cahaya nuranie said...

ooo patutla kat FB member akak pun dok sibuk citer pasal sotong.. aku punyerlah x faham.. hihi.. thanks for the info lia!

MrsYusofhussain said...

kak syam - haa, kan? takpaham kan? tapi xpe, sharing is caring ;-D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...