Advert

Kahwin Campur

Pernah dengar pasal kawen campur? Kalo tak pernah tu alamat pendek umur..keke..tetiba hakak rasa cam nak share experience kawen campur ni..walaupun hakak ni takde la campur sgt, tapi nak gak feeling2 kawen campur..huhu

Hakak melayu tulen, bukan jawa, bukan banjar, dan bukan juga org asli...my hubby plak anak mamak, cam anak mami penang tu..tp member ni mamak KL..time mula2 hakak kenal hubby mmg tak pernah terlintas langsung yang dia ni mamak..bcos ade gak melayu yg gelap kan..so hakak accept je cos hitam itu menawan uolss..hehe..sepanjang berkawan pun dia sama je cam hakak in terms of life, makan, pakai, sumela..tapi bila nak bertunang, barula tau hubby hakak ni mamak rupa2 nya..tu pun lepas hakak berkenalan ngan family dia dan sedara-mara nya...hubby hakak time study dulu kat boarding school, maybe sebab tu tak nmpk kemamakkannya cos byk bergaul ngan melayu...

So time nak bertunang and kawen mmg mencabar cos family cm berat nak terima hubby..lgpun mentaliti time tu, kalo mamak ni mesti kuat jeles, tak kasi bini keluar rumah, tak kasi jumpa mak bapak, makan kari hari2, kena pakai sari lagik...tu sume pengaruh dari tv la tu...tambah2 lagi ade plak sedara-mara yg mula menghasut..lagila risau family hakak..suruh pikir 2-3 kali sebelum decide..padahal family hubby bukan cmtu..diorg same je ngan melayu lain, maybe bonus sbb diorg bleh ckp tamil...bak kata hubby, diorg sume mamak murtad..hahaha..bleh plak kan...

Cukup payahla nak yakinkan yg hubby and family dia different..ape yg kami tgk kat tv sbnrnya kalo mamak yg betul2 pure dari India...skang ni banyak mamak yg tak cmtu...belum lagi ckp kawan2 yg tak memahami, jiran2 yg menyibuk mengata...tapi Alhamdulillah kami berjaya mengharungi sume dugaan tu...family pun sume ok skang ni...in fact bukan hakak je tau yg rasa, hubby side pun mula2 ade gak kedengaran suara2 sumbang yg tak berkenan hubby kawen ngan melayu...sbb nya, melayu ni kalo kawen asik bercerai berai jek..huhu

Tapi pada hakak, kawen la ngan sape pon, kalo family tak suka, tak restu, mesti ade je probnya...itu tak kena, ini tak kena...lgpun masing2 punye adat, tradisi dan cara yg berbeza..even kalo kawen ngan sesama melayu pun ade prob gak sbb dok banding2 kan adat negeri masing2 atau cara hidup negeri masing2..so it's all depends...once kita dh kawen, kita kena accept partner kita seadanya dia, segalanya tentang dia..tak gitu???

wahh dah mcm pakar kaunseling plak hakak hari ni...kekekekeke

Renung-renungkan dan selamat beramal~~~~~~




7 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

janji bahagiaaaaaa...ye tak??

MrsYusofhussain said...

kak anis - tau xpa naaa

abah_izz said...

saya pun kawin campur gak..tapi jawa+banjar la..hi.hi2.

Bila balik kampung masing2,Sama2 tak faham....kalau kena kutuk pun boleh hangguk2& senyum lagi ...tu yg best...

MrsYusofhussain said...

abah_izz - btul nye campur tu, jawa+banjar...kulaan ngan sedulur...

Cik Shu said...

Sama la kita dalia, Cabaran pertama bila decide nak kahwin campur ni, adalah restu keluarga. Kene tetapkan hati dan pendirian dengan pilihan kita dan yakinkan diaorang.
Aku ni, siap ada orang nak recommend dengan orang lain lagi tu walaupun aku dah bertunang time tu, gara2 tau aku nak kahwin ngan orang luar.
Ape2 pun kita berdoa apa yg terbaik, org boleh cakap2 macam2, tapi kita yang akan hidup dengan pasangan kita tu seumur hidup, insyaallah.

MrsYusofhussain said...

cik shu - sedih plak dgr ayat ko, xpela..dah itu jodoh kita..Allah lebih mengetahui mane yg terbaik utk hambanya...

MrsYusofhussain said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...