Advert

SPM dan Ceritanya

Wahh, hari ni 1st day utk SPM...paper bahasa melayu lagi.....all the best la utk adik2 semua..teringat zaman muda2 dulu...zaman2 dimana hakak bertungkus lumus study...yelah, spm kan titik tolak utk masuk universiti...sungguh2 belajar...

Tapi actually before tu hakak tak terpikir langsung utk berjaya dlm spm..yg hakak nak cukup setakat lulus jek..sbb nya family hakak mesti tak mampu nak kasi hakak masuk u..so awal2 lagi dah demotivated....tapi thankgod hakak dpt kawan2 kelas yg suka bersaing secara sihat bcos kelas kami pun budak melayu 2-3 kerat jek...so lama2 makin syok study, bersaing nengok markah sape lagi tinggi...then alhamdulillah, berjaya hakak dlm spm, bukan setakat lulus je hokey..hehe...yg paling best time nak masuk u, rupanya ade diberi wang pendahuluan..hakak tak ingat la pe kenamanye....tapi itu mmg membantu hakak la utk masuk u...bersyukur sgt2

Tapi kalo cite part spm ni hakak mesti teringat ade 1 incident jadi time tgh exam tu...wakakaka....tapi tak ingat la utk paper ape...tgh dok kusyuk menjawab, pening kepala nak memerah otak tu tetiba bunyi, kedebommm!!!!! Terkejut beruk sume org...imagine la tgh sunyi sepi time2 tgh exam tu tetiba ade cm bunyi bom, mau tak terperanjat...rupanya ade budak cina kelas hakak yg kebetulan duduk depan sekali jatuh ke lantai....yg lawaknye, rupanya dia tertido..agaknya tgh syok tido tu tetiba dia, ngan meja2 tergolek ke bawah....kedebomm la bunyi nya....hakak pandang kiri kanan, sume tgh bagai nak mampus menahan gelak, siap tutup2 mulut lagi...masing2 tak smp ati nak gelakkan member 1 kelas...hahahhaha...


1. Kalau tersepak batu
Jgn terus bangun, sebaliknya anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai. Lepas tu baru bangun bila tiada org nampak

2. Kalau terjatuh drpd basikal
Cepat-cepat naik semula basikal anda dan jatuhla lagi sehingga berkali2 supaya org ingat anda sedang berlakon atau saje2 buat lawak

3. Kalau terjatuh tangga
Terus bersilat seolah-olah anda sedang dirasuk atau sedang berlawan dgn makhluk halus

4. Kalau terjatuh dlm longkang
Pungutla sampah yg ade di dlm longkang tersebut smbil marah2 dgn suara yg kuat, pasti ade org menyangka anda seorg yg amat prihatin terhadap kebersihan

5. Kalau jatuh ketika hendak menaiki bas
Jeritla sekuat hati, "Oii, ape tolak2 ni!!!" walaupun tiada org dibelakang

6. Kalau terjatuh di hadapan bus stop
Terus buat2 pengsan sehingga ada org dtg membantu anda. Sekiranya tiada, baring terus smp malam dan jika tiada org lagi di bus stop itu, haa inilah masa yg sesuai utk anda bgn semula

7. Kalau jatuh tergelincir akibat lantai licin
Tarik kawan atau sesiapa yg ada disebelah anda untuk jatuh bersama2...so tidakla anda seorg saje yg mendapat malu

4 comments:

S.U.R.I.A.T.I said...

ha??tgh exam pun leh tdo ke bdk cina tu?gile ar scorer...
klu aku mesti aku dh guling2 gelak kt ctu. hahaha

MrsYusofhussain said...

ati - tu la dia, mmg scorer..tapi btul la x smp ati nak gelak cos budak tu baik tau...cian dia..tapi kelakar gak la bile pikir siap tumbang ngan meja..hahaha

Cik Shu said...

eh, aku pun tertido gak masa amik paper sejarah kertas 1. tapi tak la sampai jatuh :)

MrsYusofhussain said...

cik shu - pergh terer ko siap tdo bagai....tp mesti ko xlena time tu, kalo lena, ada harapan terjatuh gak ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...