Advert

Berpantang Cara Saya..hehehe

Sape agaknye yang rasa sgt syok time pantang? Bagi hakak berguru sket..huhu

Time nak tunggu bb kuar dulu bukan main semangat hakak nak berpantang..tapi bila tgh pantang ni plak, rasa nyampah dan tak sabar2 nak tunggu abis pantang 44 hari....huhu...tapi nak buat cmne, harusla jaga diri kan...so ni antara rutin yg hakak buat ketika berpantang:

Berurut
Berurut ni bagus untuk melancarkan perjalanan darah, mengeluarkan darah yang terperangkap dlm rahim, menaikkan rahim dan untuk susu badan plak, berurut ni membantu melancarkan pengeluaran susu badan…time hakak aritu diurut oleh opah si tukang urut..hakak prefer diurut oleh org2 tua, i mean org berpengalaman la cos diorg ni luas pengalaman dan pandai berurut, tau skill2 yg betul….paling bagus urutan selama 7 hari tapi hakak buat 3 hari jek…pagi2 mama dok kejutkan suruh mandi siap2 sbb opah tu nak dtg kul 8 pagi..adoiyaii, dhla mlm berjaga, pestu kena bgn pagi2 plak…tapi sgt best selepas diurut sebab rasa badan ringan and sihat.

Mandi Air Herba dan Akar Kayu
Hakak pun tak sure air daun ape yang mama hakak prepare, hakak just mandi je…tujuan mandian ni adalah untuk mengembalikan kecergasan, membuang angin dan menghilangkan bau hanyir..seeloknye daun2 tu digunakan untuk menyental tubuh badan tapi hakak takut nak sental uolss…badan hakak ni sensetip, kang tak pasal2 abis badan aku naik gatal2

Makan Jamu dan yang sewaktu dgn nya
Hakak takdelah makan jamu sgt…just minum air akar herbanika NR jek…ok je rasa dia especially bila bleh tambah madu…minum air akar ni pun lambat sket cos masa mula2 my baby ada jaundis so doc advice jgn makan jamu semua…bila dah ok, baru hakak start minum…masa kat umah mama plak hakak minum air asam keping 3 hari berturut2, minum pati kunyit dan air pegaga…semuanya purpose dia untuk mengecutkan rahim dan memperbaiki luka2 dalaman…oh ya, jgn berani2 minum ais ye time pantang..bahaya gitu!!

Bertungku
Sangat baik untuk mengecutkan rahim dan mengeluarkan darah beku…hakak guna batu sungai untuk bertungku..syok gak la…tp hakak buat sekejap je time kat umah mama…sgt busy time tu cos belum biasa ngan rutin baby…

Lain-lain Amalan ketika Berpantang
Menyapu minyak panas di kaki dan berstoking untuk mengelakkan sejuk…digalakkan juga memakai sweater tapi hakak tak sanggup….berpeluh2 berbau masam hakak rasanya..huhu

Memakai pilis pulak untuk mengelakkan sakit kepala.

44 hari la kena berdepan dgn benda ni semua..tak sanggup rasanya..tp sbb nak jaga badan punye pasal, telan jela semua kepahitan berpantang itew…..tapi ade gak yang tak ikut pantang ni, terpulang sebenarnya…pada hakak, hakak nak badan sihat dan cergas semula..lagipun lihat saje org2 senior cm mak ngan nenek kita, dah tua2 pun still Nampak kuat…sedikit sebanyak ia adalah hasil berpantang….time diorg lagi gerun cos sangat strict..skang ni at least kita ngelat juga sket2 kan..kehkehkeh

p/s: hakak ade gak merasa rendang yang mama buat sket, sedap uolsss!!! hahahah

4 comments:

cahaya nuranie said...

whoa.. seronoknyer berpantang.. teringat masa akak berpantang time gugur dulu.. merasa la jugak wpun x lama.. insyaAllah tahun dpn giliran akak pulak berpantang.. bolehlah akak mintak petua kt lia hehe.. mak oii sempat lagi curik2 mkn rendang ye.. hehe apepun smg semuanya ok2 belaka..

MrsYusofhussain said...

kak syam - seronok? adoiyaiii..ade gak yg kata seronok yek...kagum saya..oh, thn dpn akak plak ek..bagus2...nnt sila la refer blog sy ek..kekeke

aNiS tHe BumbleBee said...

sonotnye laa ko pantang kt malaysia.ade org urut2kan,berjamu2 bagai.aku kt sini,terkial2 laa sorang2 diri.sedeh tul.

woi,makan rendang!! ko sham,jgn tiru si lia ni.dia ni ngelat nih!hahaaha!
(padahal aku lagi bapak ngelat)kuang3x!

MrsYusofhussain said...

kak anis - huhu, ko jgn jeles kak aku mkn rendang...kekeke
alaaa, xpela buat sorg2...at least nnt ko dah beranak 8, xde nak harap kat sesapa, sume bleh buat sendiri...kuikuikui

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...