Advert

Update on Miscarriage

Semuanya dah berakhir...aku baru discharge dari hospital petang tadi....pagi khamis tu update blog, then tiba2 jadi hal....konon2 nak isi leave form so bukak la mc yang dapat from doc,rupa-rupanya aku dapat mc for 3 days...memang balik jumpa gynae, otak blank....xde pun rasa nak tgk mc ke appointment card ke...iyelah, hati tgh rawan....then bila tau gitu, aku pun call la husband just utk inform aku nak settlekan payroll then terus balik...tapi tak sempat nak sambung buat keje, aku rasa macam air keluar....gi check rupanya mmg byk air smp basah panty and pad...masyaAllah.......

Aku pun tak sure air ketuban ke ape...terus call gynae nak minta pendapat....then masuk toilet tetiba keluar plak cam daging, adala rupa separuh drpd hati ayam yang belum masak tu..terus terpikir, ya Allah anak aku.....darah dah byk keluar...mula la airmata aku meleleh..aku sempat amik fetus tu simpan utk tunjuk kat doc....kelam kabut jadinya ofis....makin lama makin sakit plak pinggang cam nak bersalin.....call husband minta dia amik cos aku xpercaya aku bleh drive....lagipun tak nak susahkan budak2 ofis....panty mmg dah basah ngan darah, x sampai 5 min, kena salin pad.....nak duduk betul2 atas kerusi pun xbleh takut berdarah plak.....

Sampai hospital, terus jadi emergency case....diorg terus keluarkan clots yang katanya banyak tanpa masuk OT...sakitnye lah.....bila dah keluarkan semua, rupanya plasenta masih belum keluar dan dah ada bukaan dalam 1cm...so doc decide kena masukkan aku ke wad due to incomplete miscarriage....utk cuci......lagipun aku mmg banyak bleeding n according to the doc, byk bleeding sbb tak keluar abis.....aku kena scan bawah, kena cucuk ngan ubat utk kecut kan rahim..bila baring kat katil, perasaan berbaur-baur....org lain sakit tapi anak di sebelah...aku plak just merasa sakit tu semua tapi baby takde......nak kecutkan rahim pun kena inject abb takde baby utk breastfeed....bila semua org bersengkang mata anak menangis, aku gak melihat dari jauh...pejam mata dan tido....

Alhamdulillah, dekat2 nak cuci, check lagi sekali rahim dah clear...rasa nya plasenta keluar ngan darah sekali....darah pun dah tak banyak yg keluar lepas tu.....so doc ckp tak payah cuci dan ptg tadi aku dah boleh balik..ngeri gak bila org kata kalo lepas cuci sakitnya cm lepas keluar baby...aku pun xsure betul ke tak tapi skang aku tak rasa ape...just darah je keluar cm period...

Aku cuba motivate diri, aku dah ade baby pun utk dijaga...yusra dan sayra...aku akan cuba jaga sebaik mungkin.....mungkin skang bukan rezeki aku, maybe next time.....i try to be strong for those who love me...aku pun tak nak diorg tgk aku sedih...even bila jadi cmni, masing2 dok salahkan diri sendiri kata penyebab aku tension smp gugur.....but to me sume nya start dari diri aku jugak, kenapala mula2 aku cam berbelah bagi bila dpt tahu kehadiran baby dlm rahim aku dulu....ntahla, nmpknye itu dugaan utk aku...and i learn my lesson now....

2 comments:

S.U.R.I.A.T.I said...

sabar lia...tabahkan hati ye...& takziah...

MrsYusofhussain said...

ati - thanks....insyaAllah akan ku cuba kuatkan semangat dan hati ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...