So last saturday mak mertua hakak request suruh hakak buat popia utk makcik yang ada buat birthday anak dia...cam we all nak saje nak kasi sikit kuih la...sbb before ni time buat popia utk birthday lil'yusof sume dok cakap sedap...kembang kempis idung hakak.....so this time gihihla hakak ko sorang2 hokey, buat popia....naik lotih...iyela, ari tu buat ramai2, alih2 this time hakak buat sorang, adoii! Tapi ape pun berbaloi sebab diorg kata sedap, just husband hakak kata masin sket....al-maklum la, hakak ni masak mmg tak reti nak merasa....aku pun tak paham...so jadilah masakan ku kejap sedap kejap tak..hahahahha
Below resepi hakak yang diambil dari kak Liza, haaa salin-salin.....
Popia Goreng Bercili
Gambar pun cilok dari kak Liza gak..kekeke..hakak tak sempat nak snap
Bahankulit popiah ready made secukupnya minyak untuk menggoreng
1 s/b tepung gandum + 3 s/b air dibancuh sebagai gam kulit popiah
Bahan Inti
200 gm udang [hiris kecil ]
1 batang carrot kecil [sagat/potong halus ]
1 mangkuk kobis [racik halus]
5 batang kacang panjang [potong halus] - tapi kali ni hakak tak masukkan kacang panjang
1 tangkai cili merah [hiris halus]
1 labu bawang besar [racik]
1 ulas bawang putih
1 s/b minyak garam
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan udang dan carrot, Kacau rata.
3. Masukka kobis, kacang dan garam. Kacau rata.
4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun kedalam mangkuk.
5. Bubuh inti popiah ditengah kulit popiah dan gulungkan sehingga hujung saperti gulungan kueh gulung atau ketayap.
6. Gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
7. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
8. Bila telah kekuningan boleh angkat dan toskan minyak.
9. Hidangkan dengan kuah cili sos.
SOS CILI
Bahan
2 s/b cili mesin
1 ulas bawang putih ] tumbuk hancur
2 s/b cili sos
2 s/b cuka
1 s/b gula
3 s/b minyak garam bijan [jika suka]
Cara .
1. Tumiskan cili dan bahan lain. Masakkan sehingga pekat.dan naik minyak.
2.. Masukkan popiah goreng tadi dan taburkan bijan.
3. Kacau rata dan angkat.
4. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment