Advert

Dedicated to Lil'yusof

Happy Birthday Sayang!!

Hari ni genap 2 tahun umur anak ibu ni...sekejap sungguh masa berlalu...ibu ingat lagi ketika ibu mula2 dapat tau ibu pregnant...happy tak terkira...cm tak percaya dh ada kehidupan dlm rahim ibu..ibu n abah mula jaga sayang..abah tak kasi ibu buat keje berat2, jaga makan, jaga emosi sbb ibu tahu ape yang ibu rasa itula juga apa yang akan sayang rasa..ibu ada gak merasa morning sickness tapi alhamdulillah tak teruk sgt...sayang pun mmg anak yang baik...tak banyak kerenah, takde susahkan ibu...we both happy to have u with us..

Umur sayang 7 bulan dalam rahim ibu, ibu accident plak time nak gi keje...nasib baik tak teruk time tu..just kereta je sbb ada budak langgar kereta ibu dari belakang...ibu pun salah gak cos berhenti mengejut...time tu ibu terkejut nampak anjing nak lintas jalan...ibu takde luka pun tapi abah insist nak bawak ibu gi hospital, nak check...alih2 ibu kena tahan sbb takut ibu bersalin awal...3 hari ibu di hospital, abah pun dok berulang alik ke hospital..kecian abah..dia tak pernah tinggal sendri ngan nenek n atok tanpa ibu..abah kata dia sunyi ibu takde kat rumah sbb before ni semua ibu akan settlekan utk abah...so bila ibu di hospital, abah kena la berdikari amik nasi sendri, iron baju keje, sume lah..

23hb feb 2008, hari sabtu - ibu keje halfday, tapi ada 1 benda yg cukup lain...tak tau kenapa tp ibu rasa cm nak tinggalkan wasiat utk supervisor n ofismate ibu...ibu ckp kat supervisor tu ibu dah siapkan keje yg urgent dan ibu inform kat mane ibu letak invoice yg tak settle lagi, kat ofismate plak ibu minta tolong dia tuliskan claim ibu..sume dok tanya ibu dh nak bersalin ke tp ibu senyum je..balik tu ada cm setitik darah kat panty ibu tp ibu rasa takde ape2..ibu kuatkan diri nak balik kl rumah nana n nani sbb ibu nak abah siapkan keje dia yg melambak2 tu..abah baru dpt keje tu so byk benda abah kena catch-up..sebelum smp kl, ibu ckp ngan abah teringin sgt nak mkn cendol pak wahab..cendol tu mmg sedap..tp kami smp kl dh malam..nasib baik ada last cendol abah dpt beli..ibu suka sgt makan

Malam tu dlm kul 8 ibu sakit pinggang..tapi ibu rasa biasala kot sbb lama kot dlm kereta td..pastu ibu tido..abah plak gi ofis yg mmg dekat ngan umah nana utk settlekan keje dia..dlm kul 12mlm ibu rasa makin sakit dan makin sakit..ibu heran gak nape sakit pinggang..smp dekat kul 3 lebih ibu tahan atas katil tu..last2 ibu call abah ckp ibu sakit sgt kat pinggang...abah kelam kabut balik, ibu kasitau nanima..nanima pun kelam kabut kasitau nana...abah smp je terus nak bawak gi klinik..alih2 abah trus ke GH...rupanya after check tu bukaan dah 6cm..ibu pun ditolakkan ke labor room..time tu baru tau, oo sakit pinggang tu tanda nak bersalin ek..hikhik, xtau plak..kat labor room, diorg check rupanya baru 3cm, nurse masa mula2 check tu salah...apa daaa...

So ibu menunggu la dlm labor room tu sbb blum lagi..dlm 5 lebih nak ke pukul 6 pagi tu ibu mula rasa contraction, mula2 sikit, lama2 makin sakit..ibu smp pegang machine kat tepi tu sbb xtahan sgt..mulut plak asyik berzikir, berdoa moga dipermudahkan segalanya...makin lama rasa nk buang air besar..ibu ckp ngan nurse nak gi toilet jap, x tahan..tp nurse suruh buang je kat atas katil tu...dlm hati ibu ckp, gile ke..takkan nak berak kat sini..kang kena marah plak...rupa-rupanya tu pun salah 1 tanda gak..hikhik..ibu cuba sedaya upaya meneran tp x boleh gak..kali ke 3 nurse ckp, dik, kita ni bleh tolong takat 20% je, selebihnya adik kena usaha sendri...so ibu pun tekad, x larat dah nak tanggung sakit ni...sehabis daya ibu teran dan alhamdulillah sayang keluar gak tepat pada pukul 7.31 pagi hari ahad, 24hb Februari 2008. Paling manis bila nurse letakkan sayang kat dada ibu, sayang buka mata nak tengok ibu..cantiknya mata kecik sayang time tu..ibu pernah baca yg baby akan bukak mata sbb tercium bau bdn ibu, nak lihat ibu dia..betul ke sayang nak tengok ibu? tapi bila nurse amik sayang nak bersihkan, sayang nangis cm taknak berpisah ngan ibu....i love the moment so much!

Bila smp time nak jahit tu, salah seorg nurse tanya husband takde ke...ibu ckpla ada kat luar..pastu dia tanya ibu nape tak panggil abah masuk sekali...laaa, xtau plak ibu kat GH abah leh tengok time ibu nak bersalin..ishh..abah plak rupanya dh isi form nak masuk labor room n nurse kata akan panggil time ibu dh nak bersalin nnt...tp bila abah dh tunggu lama sgt, abah tanya nurse, bleh plak nurse ckp, tahniah, encik dapat perempuan! hahaha..punye la angin abah time tu..tp time jahit mmg paling seksa sbb it took 2 hours to complete...suppose dlm 5 min je...smp ubat bius dah takde..n ibu cm dijahit hidup2...Allah je tahu cmne sakitnye ibu time tu...paling sakit...time pantang pun seksa gak sbb sayang kan 1st baby, ibu mmg xpernah ada experience nak handle baby..dhla tgh berpantang..mcm2 dugaan time pantang..tp takpela, demi sayang

Hopefully bila sayang dh besar jangan lupakan abah dan ibu yea...sayangilah kami sepertimana kami menyayangimu nak...u make our life wonderful, u bright us light, u bring us laugh, u bring us tears, we love everything bout u...moga hidup mu bahagia diberkati selamanya..


Age: 2 weeks - elok plak tgh amik tu sayang tgh senyum..so sweet!

mata yang bulat

Our Happy Family

1 comment:

mrsyusofhussain said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...